Bødskov vil forsvare omstridt lov alene

Til trods for at alle ministre er blevet bedt om at forholde sig til offentlighedsloven på onsdag i Folketingssalen, er det kun justitsministeren, der besvarer spørgsmål om loven.

ARKIVFOTO af justitsminister Morten Bødskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om hver enkelt minister er blevet bedt om at svare på spørgsmål om den omstridte offentlighedslov i Folketingssalen på onsdag, bliver det udelukkende justitsminister Morten Bødskov (S), der kommer til at svare.

»Jeg finder det rigtigst, at det er den minister, der har fremsat lovforslaget til en ny offentlighedslov, som - på regeringens vegne - besvarer de mange helt enslydende spørgsmål vedrørende lovforslaget. Det har jeg informeret Folketingets formand om mandag. Det er også i overensstemmelse med forretningsordenen for Folketinget,« skriver Morten Bødskov i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Justitsministeren tilføjer:

»Jeg har i øvrigt allerede besvaret et enslydende skriftligt spørgsmål. Her peger jeg på, at når vi diskuterer den såkaldte ministerbetjeningsregel, handler det ikke om konkrete eksempler, men om principper, ligesom jeg udførligt har redegjort for, hvorfor regeringen, Venstre og Konservative finder, at der er behov for et fortroligt rum«.

Det er Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som kræver svar, fordi de mener, at forslaget til den nye offentlighedslov svækker de demokratiske principper.

De har stillet samtlige ministre følgende spørgsmål:

»Vil ministeren nævne konkrete eksempler på, at den gældende lov om offentlighed i forvaltningen ikke i tilstrækkelig grad har givet ministeren et fortroligt rum at arbejde i som minister?«

Den nye offentlighedslov, som regeringen, Venstre og de Konservative står bag, indeholder to omstridte paragraffer, 24 og 27, som undtager visse dokumenter mellem statslige myndigheder for aktindsigt. Dermed indskrænkes offentlighedens kontrol med magthaverne, lyder kritikken.