Bødskov støtter smart grænsekontrol i EU

Justitsminister Morten Bødskov støtter et forslag om vidtgående elektronisk registrering af indrejsende til EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sprækkerne i EUs grænser skal lukkes ved hjælp af avanceret teknologi, der registrerer de op imod 400 millioner mennesker, som hvert år rejser ind i Den Europæiske Union. Målet er at begrænse den enorme ulovlige indvandring.

Det er kernen i et nyt forslag fra EU-Kommissionen, som torsdag drøftes i Bruxelles af de europæiske justitsministre, og som Danmarks justitsminister, Morten Bødskov (S), støtter. Det skriver B.dk.

»Selv om antallet af ulovlige grænseoverskridelser er faldet i 2012, står EU fortsat over for en konstant udfordring i forhold til at styrke sikkerheden ved de ydre grænser,« siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Under det danske EU-formandskab i 2012 gjorde han bekæmpelsen af den ulovlige indvandring til en mærkesag.

»Derfor er jeg også umiddelbart positivt stemt over for kommissionens forslag, som jeg ser frem til at diskutere nærmere i dag (torsdag, red.).«

Forslaget indebærer, at forretningsrejsende og andre, som hyppigt rejser ind og ud af EU, på forhånd kan lade sig registrere med personlige oplysninger og fingeraftryk. På den måde kan de hurtigere komme gennem eksempelvis lufthavnenes grænsekontroller.

Samtidig skal de personer, som ikke lader sig registrere på forhånd, gøre det ved indrejse til EU.

Dermed erstattes det nuværende manuelle system, hvor der sættes nationale stempler i de indrejsendes pas. Og med det nye elektroniske system skal der automatisk sendes besked til nationale myndigheder, når nogen overskrider det tilladte ophold i EU.

Kritikere i Europa-Parlamentet og blandt borgerrettighedseksperter beskriver det nye system som vidtgående og mener, at det vil bringe amerikanske tilstande til EU, da det indebærer, at alle rejsende fra ikke-EU-lande behandles som mulige kriminelle.

Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseforskning på Syddansk Universitet, er delvist enig.

»Det er en vidtgående teknologisk udvikling. Det er også klart, at man har taget ved lære af USA og Canada. Men det er mindre krigerisk end det amerikanske system - ingen i EU foreslår at sætte hegn op nogen steder,« siger Gerd Battrup og tilføjer:

»Men hvis det kommer til at fungere i alle EUs medlemslande, kan det blive et effektivt værktøj.«

EU-kommissionens såkaldte smarte grænsekontrol vurderes at koste op imod otte milliarder kroner.