Bødskov skal udspørges om flygningebørn

Dansk Folkepartis martin henriksen vil i et samråd have svar på, om det er regeringens politik at oprette modtagecentre i Afghanistan til mindreårige flygtningebørn. For det står ikke helt klart, mener han.

Justitsminister Morten Bødskov (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Dansk Folkeparti indkalder til samråd om mindreårige asylansøgere, der er flygtet fra krigen i Afghanistan. Det sker efter at justitsminister Morten Bødskov (S) i dagens udgave af Berlingske bekræftede, at Danmark sammen med de afghanske myndigheder, er i gang med at forhandle en aftale, der skal gøre det muligt at sende flygtningebørnene tilbage til såkaldte modtagecentre i Afghanistan.

Det er udlændingeordfører Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti, der kalder justitsminister Morten Bødskov (S) i samråd.

Han vil have svar på, om det er regeringens politik at oprette modtagecentre til mindreårige asylansøgere, efter justitsministeren har sagt, at regeringen endnu ikke har taget stilling til, om Danmark skal indgå sådan en aftale. Den kurs vækker undren hos Martin Henriksen.

- Socialdemokratiet, SF og Radikale stemte imod loven om modtagecentre, og nu vil den nye regering ikke klart redegøre for sin politik. Hvorfor forhandler man uden et klart formål med forhandlingerne? Har regeringen i virkeligheden en interesse i at forhale det hele, når regeringspartierne tidligere selv har stemt imod loven, lyder det fra Martin Henriksen i en pressemeddelelse.

- Dansk Folkeparti fik den tidligere regering til at indlede disse forhandlinger, og nu vil vi vide hvad der sker, når de partier, der nu sidder i regering, dybest set er imod initiativet. Det er jo ikke et urimeligt spørgsmål. Derfor indkalder vi til samråd, siger Martin Henriksen.

For et år siden stemte de nuværende regeringspartier imod, da VKO sammen med Kristendemokraterne vedtog en lov om at oprette modtagecentre til afghanske flygtningebørn.

Tidligere i dag sagde De Radikales udlændingeordfører Zenia Stampe til TV 2 News, at De Radikale har de samme forbehold og holdninger, som de havde før valget.

-Vi mener, at børn har krav på en individuel sagsbehandling, hvor man tager udgangspunkt i, hvad der er bedst for det enkelte barn. Der er forskellig historik og forskellige behov, som man er nødt til at tage hensyn til, og skulle vi mene, at det ville være til gavn for det enkelte barn, så skal vi vide, at der er ordentlige forhold – at der er sikkerhed og nødvendig hjælp til de børn, der har været på flugt.

SF’s indfødsretsordfører, Anne Baastrup, forklarer, at regeringen har valgt ikke at træde tilbage fra aftalen om at lave en undersøgelse, som den tidligere regering lavede. Hun slår dog fast, at der ikke er indgået en aftale om at sende flygtningebørnene tilbage.

- Regeringen har valgt ikke at træde tilbage fra den aftale, som den tidligere regering indgik, bl.a. fordi vi har et godt samarbejde med de lande, der er involverede og UNHCR (red. FNs flygtningeorganisation) vil have et beslutningsgrundlag. Når beslutningsgrundlaget er klar, så vil regeringen fuldstændig uafhængig af den tidligere regerings beslutning træffe beslutning om, hvorvidt Danmark skal være omfattet. I den forbindelse vil vi naturligvis tage børnekonventionen og de andre konventioner alvorligt, siger hun.

I Dansk Røde Kors er man bekymrede for, at hvis man sender flygtningebørn tilbage til Afghanistan, kan det være vanskeligt at garantere deres sikkerhed.

I 2010 kom der 680 uledsagede børn og unge til Danmark. En meget stor del af dem er afghanere, og i de første otte måneder af i år er der ifølge en foreløbig registrering ankommet 128 uledsagede mindreårige fra Afghanistan.