Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Justitsminister Morten Bødskov (S) er kommet i vælten, efter han mandag aften erkendte, at han har fejlinformeret Folketingets Retsudvalg om årsagen til aflysningen af et besøg på Christiania i februar 2012.
Sagen kan meget vel betyde, at Morten Bødskov er »en færdig mand i Justitsministeriet,« vurderer Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.
Justitsministeren beklager dybt, at han har stukket udvalget en konstrueret forklaring, men han glider af på spørgsmål om sin fremtid som minister. Direkte adspurgt om, hvorvidt han har overvejet at trække sig som minister på baggrund af sagen, der i de seneste uger har skabt røre på Christiansborg og i Politiets Efterretningstjeneste (PET), svarer Morten Bødskov TV 2 News:
»Nu fremlægger jeg det hele i morgen (tirsdag, red.) for Folketingets Retsudvalg. Jeg lægger alt åbent frem, om hvad det var for et svært valg, jeg stod i«.
Ministeren skal tirsdag formiddag i samråd i retsudvalget om sagen. Og retsordførere fra blandt andre Enhedslisten og Venstre har på forhånd meldt ud, at ministeren skal komme med gode og grundige forklaringer på, hvorfor han valgte at tilbageholde den reelle forklaring for udvalget. Enhedslistens Pernille Skipper (Ø) har dog afvist at drage slutninger om Morten Bødskovs fremtid i Justitsministeriet forud for samrådet.
Morten Bødskov oplyser mandag aften til TV 2 News, at det var forbundet med »en meget, meget stor risiko for Folketingets Retsudvalg« at besøge Christiania. Han fandt det nødvendigt at opfinde en forklaring, da den rigtige årsag til aflysningen - et skærpet trusselsbillede mod udvalget - byggede på efterretninger.
Og efterretningernes kilder, ville ende i en farlig situation, hvis den rigtige årsag kom frem, siger Morten Bødskov.
»Jeg fornemmede klart, at hvis den daværende formand for udvalget (Anne Baastrup (SF), red.) skulle have opbakning til, at besøget kunne udskydes, fordi det var sikkerhedsmæssigt risikabelt for dem at komme derud, så var der behov for at finde et argument, og derfor tog justitsministeriet kontakt til politidirektør Johan Reimann fra Københavns Politi og spurgte, om han havde mulighed for så at sige at have et andet møde. Og det havde han så, og det var det, der var begrundelsen,« siger justitsministeren, der kalder situationen »helt ekstrem og særligt vanskelig«.
»Det kunne være gået meget galt. Og hvis jeg havde sendt dem af sted, velvidende at der var denne trussel, så havde det været mit ansvar,« siger han til TV 2 News.