Bødskov er klar til at drøfte våbenlov

Justitsminister Morten Bødskov afviser beskyldninger om demokratisk underskud ved den nye skærpelse af reglerne for luftgeværer. Han er dog klar til at diskutere indholdet af regelændringen.

Justitsminister Morten Bødskov Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Jezequel

En markant skærpelse af våbenloven blev forleden gennemført uden om Folketinget af justitsminister Morten Bødskov (S). Det er dybt udemokratisk, mener kritikerne af den nye bekendtgørelse, der betyder, at man skal have våbentilladelse for at skyde med de fleste typer luft- og fjedervåben.

Men i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau afviser Morten Bødskov imidlertid kritikken. Han slår fast, at han ikke har overskredet sine beføjelser ved at underskrive bekendtgørelsen uden på forhånd at tage sagen op i Folketinget.

- Loven giver ministeren bemyndigelse til at fastsætte reglerne, og det er sket efter en bred høring blandt relevante høringsparter. Indholdet af bekendtgørelsen flugter med det forslag, som den tidligere regering sendte i høring, og som jeg nu har udstedt en bekendtgørelse på baggrund af, udtaler Morten Bødskov.

Justitsministeren siger dog samtidig, at han er klar til at drøfte de nye regler med kritikerne, der blandt andet kræver grænsen for, hvornår et luftvåben kræver våbentilladelse, hævet.

- Hvis der er behov for afklaring eller drøftelse af bekendtgørelsens indhold, medvirker jeg gerne til det, lyder det fra Morten Bødskov.

Blandt kritikerne er Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen. Han glæder sig over ministerens udmelding.

- Det lyder rigtig positivt, og jeg vil helt sikkert holde Morten Bødskov fast på hans løfte. En drøftelse skulle gerne følges af handling, siger Karsten Lauritzen.

Han fortæller, at han har fået mange henvendelser fra borgere, der er utilfredse med de nye våbenregler.

- Jeg tror ikke, at regeringen har været klar over konsekvenserne ved at skærpe reglerne. Tusindvis af danskere bliver gjort kriminelle, og årsagen til, at den tidligere regering ikke vedtog bekendtgørelsen, var netop, at der var stor usikkerhed om konsekvenserne, siger V-ordføreren.

Folketingets retsudvalg mødes torsdag, og her vil Karsten Lauritzen tage spørgsmålet om våbenreglerne op.