Bødskov: Der er et tæt samarbejde med udenlandske efterretnings- tjenester

Justitsminister Morten Bødskov oplyser, at der er et tæt samarbejde mellem danske og udenlandske efterretningstjenester. Men kun på lovlig vis.

Justitsminister Morten Bødskov Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheder kan have lyttet med på danske telefonsamtaler eller set e-mails fra danske statsborgere igennem.

Men det er kun foregået på lovlig vis, oplyser justitsminister Morten Bødskov (S) efter de mange historier om masseaflytninger af europæiske lande og statsledere foretaget af den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

»Jeg håber ikke, at det kommer bag på nogen, at der er et tæt samarbejde mellem danske og udenlandske efterretningstjenester om blandt andet konkrete sager,« siger Morten Bødskov i en skriftlig udtalelse.

Justitsministeren understreger dog, at samarbejdet kun sker, når en dansk dommer har godkendt det.

»Dette samarbejde sker naturligvis inden for lovens rammer. Det betyder, at hvis der i forbindelse med dette samarbejde foretages aflytning af telefoner eller lignende i Danmark, så sker det i overensstemmelse med retsplejelovens regler – for eksempel kræver det en dommerkendelse,« siger Morten Bødskov.

Han har ligesom statsministeren tidligere afvist, at der skulle være foregået ulovlige aflytninger på dansk grund.

»Jeg har set de spekulationer, som er fremsat efter, at statsministeren og jeg har udtalt, at der ikke er oplysninger, som giver grund til at tro, at der har været ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark,« siger Morten Bødskov.

Heller ikke den anden vej - når Danmarks myndigheder henvender sig til udlandet - overtrædes lovgivningen, forklarer Morten Bødskov.

»Og for god ordens skyld: Vores efterretningstjenester kan selvfølgelig heller ikke bede udenlandske myndigheder om at foretage sig noget, som efterretningstjenesterne ikke selv må,« siger ministeren.