Bloomberg: Mette Frederiksen var med til at definere året

Finansmediet roser Frederiksen for at sige Trump imod og bemærker, at hun kan puste nyt liv i venstrefløjen.

Statsminister, Mette Frederiksen (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er nævnt af finansmediet Bloomberg som en af de 50 aktører, der har været med til at definere det forgangne år.

Det skyldes, at hun er den yngste danske statsminister nogensinde, og at hun åbent sagde den amerikanske præsident, Donald Trump, imod, da han tilbød at købe Grønland.

Hun er tillige den blot anden kvindelige statsminister i Danmark.

Trump tilbød at købe verdens største ø i august, men Frederiksen kaldte idéen for en "absurd diskussion" og understregede, at Grønland bestemmer selv.

Han følte sig tilsyneladende stødt og aflyste sit statsbesøg i Danmark i september med kort varsel.

Statsministeren får ros af finansmediet for at stå fast og bemærker, at Trump og Mette Frederiksen kort efter talte ud over telefonen, og at relationerne er intakte.

Bloomberg er et prominent medie og læses verden over. Analysen fra finansmediet er, at hun ved at ændre tonen i indvandrerdebatten kan have fundet en model til at puste nyt liv i venstrefløjen i Europa.

»Den 42-årige socialdemokrat vandt valget ved at gøre, hvad få andre venstrefløjspolitiske ledere i Europa har formået: at neutralisere indvandrerkritisk nationalisme.«

»Hun erkender nødvendigheden af et stop for indvandring i et land, hvor alle har adgang til gratis sundhedsvæsen og uddannelse, men hun gjorde det uden at ty til fremmedfjendsk retorik,« lyder begrundelsen.

Onsdag mødtes Frederiksen bilateralt med Trump i regi af et Nato-topmøde, hvor hun efterfølgende sagde, at hun sætter pris på den direkte dialog, de har.

Desuden indeholder Bloombergs liste eksempelvis klimaaktivist Greta Thunberg, det kvindelige amerikanske fodboldlandshold, den yngste selvskabte milliardær nogensinde, Kylie Jenner, Hongkong-demonstranter, samt en meget populær, friturestegt kyllingesandwich, der blev solgt på rekordtid.

/ritzau/