Bliver Pia K. kedeligere i formandspostens klæ’r?

Pia Kjærsgaard er ualmindeligt leveringsdygtig i spydige bemærkninger om sine politiske kolleger. Men vælges hun som folketingsformand, hvilket otte ud af ti blå vælgere bakker op om, må hun formentlig dæmpe sin polemiske stil.

Pia Kjærsgaard må lægge lægge noget af sin farverige stil væk, hvis hun bliver valgt til den fornemme post som formand for Folketinget. Her hjælper Venstres Søren Pind hende skoen på, efter at hun på valgaftenen havde danset ind til Dansk Folkepartis sejrsfest i landstingssalen på Christiansborg. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Meget er Pia Kjærsgaard blevet kaldt gennem årene, og få politikere har som den tidligere formand for Dansk Folkeparti pareret verbale stød af den slags, der i skolegården ville betyde eftersidning. Men man fornærmer næppe Kjærsgaard ved at kalde hende selv for et polemisk talent.

To eksempler:

»I bedste fald er regeringen værdiløs. I værste fald fører den bevidst en landsskadelig og fællesskabsnedbrydende politik.«

»Efter min mening er der ikke længere behov for Det Konservative Folkeparti.«

Førstnævnte er en Kjærsgaard-karakteristik af den tidligere SRSF-regering. Sidstnævnte af det borgerlige samarbejdsparti. Begge fra biografien »Pia Kjærsgaard – fordi jeg var nødt til det«.

Men bliver Pia Kjærsgaard valgt til formand for Folketinget på fredag, er det formentlig slut med den slags udbrud. I stedet skal dansk politiks måske førende polemiker agere diplomat. Også på vegne af socialdemokrater og konservative. Og de Radikale, ej at forglemme.

»Hun skal være hele Folketingets formand, og det betyder, at hun skal lægge et vist bånd på sig selv, når hun deltager i den offentlige debat. Hun kan stadig deltage, men hun skal hæve sig over den daglige polemik i Folketinget. Der er et temperament hos Pia Kjærsgaard, som hun nok skal lære at styre,« siger den mangeårige politiske kommentator Kaare R. Skou.

Foreløbig tyder meget på en duel om formandsposten mellem DF-nestoren og Helle Thorning-Schmidt (S), som Pia Kjærsgaard gav denne karakteristik i biografien fra 2013:

»Det må alligevel være træls for den første kvindelige statsminister i Danmark, at hun indskriver sig i historien som den mest uduelige.«

Stor borgerlig opbakning

Folketingets formand regnes for den fineste titel, man kan vælges til i Danmark. Med den følger både bil, bolig og en månedlig gage matchende statsministerens. Posten går traditionelt til en garvet folketingspolitiker, og Pia Kjærsgaards anciennitet på Christiansborg overgås kun af Bertel Haarders (V).

Der er imidlertid langt fra Kjærsgaards spydige bemærkninger til Christian Mejdahls (folketingsformand 2003-07) stille facon, og hun deler vælgervandene som få.

Det kommer til udtryk i en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske, hvori danskerne har taget stilling til DF-nestoren på rigets mest prestigefyldte post.

Her svarer 49 pct., at de er enige i, at Pia Kjærsgaard er et meget eller overvejende godt valg til Folketingets formand, mens 39 pct. er meget eller overvejende uenige. 12 pct. svarer ved ikke.

Pia Kjærsgaard behøver dog ikke frygte noget, hvis blot politikerne følger vælgernes anvisning, når der skal stemmes i folketingssalen. Blandt de borgere, der til valget stemte blåt og sikrede de borgerlige partier 90 mandater, bakker 82 pct. hende op som formand.

Selv hos vælgerne af Liberal Alliance, som i øjeblikket truer med ikke at stemme på Pia Kjærsgaard, er der klart flertal. To ud af tre siger god for Pia Kjærsgaard.

Til gengæld bakker færre end hver femte røde vælger op om hendes kandidatur.

Kjærsgaard-brand svækkes

En formandspost til Pia Kjærsgaard bliver i Dansk Folkeparti anset som det største cadeau til kvinden, som Poul Nyrup Rasmussen fra Folketingets talerstol kaldte »ikke stueren«.

Kilder internt i Dansk Folkeparti fortæller, at der i partiet vittigt bliver talt om, hvad hun må og ikke må, i fald hun overtager den fine formandspost.

Kaare R. Skou er dog ikke i tvivl om, at Pia Kjærsgaard nok skal dulme debatlysten.

»Hun er så professionel, så det skal hun nok klare. Hun har jo prøvet at sidde i Folketingets præsidium,« siger Kaare R. Skou. Han vurderer, at Pia Kjærsgaard, i fald hun bliver valgt, vil være en af de mest omstridte formænd i mange år. Alligevel tror han ikke, at embedet bliver mere farverigt med hende ved roret.

»Folketingsformænd i moderne tid, altså efter Anden Verdenskrig, er nogen, der har hævet sig over dagligdagen. Det gjorde Erik Ninn-Hansen (konservativ folketingsformand, 1989) også, selv om Tamil-sagen på det tidspunkt var begyndt at rulle,« lyder det fra Kaare R. Skou, der bl.a. har forfattet et leksikon om dansk politik.

Til gengæld vil en formandspost formentlig dulme brandet Pia. Det mener PR-ekspert Frederik Preisler fra kommunikationsbureauet MENSCH.

»Det er klart, at det kommer til at påvirke hendes popularitet, at hun er nødt til at vise mere hensyn. Der sker noget, når man trækker tænderne ud på Pia Kjærsgaard, og det gør man jo, hvis man udnævner hende til Folketingets formand,« siger Frederik Preisler. Han mener dog, at »Pia Kjærsgaards begavelse skal række til at få brændt de bemærkninger af, der har gennemslagskraft, men hun kan ikke længere udvise hensynsløshed«.

For fire år siden var der også polemik, da V-næstformand Kristian Jensen anså Mogens Lykketofts temperament for at være for iltert til formandsposten. Det blev dog som bekendt ikke en hindring for den tidligere finans- og udenrigsminister.

Først fredag afgøres det, om Folketinget får en superpolemiker i spidsen.

Pia Kjærsgaard ønsker ikke at kommentere sit kandidatur, før valget af formand er afgjort på fredag.