Blev Hu bevidst skånet for kritik?

Enhedslisten kræver svar fra justitsministeren på, hvor højt oppe i systemet politiets beslutning om at skærme Kinas præsident for kritik blev truffet.

Var der givet direkte ordre om at skærme Hu Jintao helt af for demonstrationer og kritik af menneskerettighedsbrud, da han besøgte Danmark i juni? Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Justitsminister Morten Bødskov (S) skal nu svare på en række kritiske spørgsmål om politiets ageren under den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i juni.

Det er Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, som har kaldt ministeren i åbent samråd i Folketingets Retsudvalg for at få svar på, om der var givet en direkte ordre om at skærme Hu Jintao af for demonstrationer og kritik af menneskerettighedsbrud.

- Der var flere begivenheder under præsidentens besøg, som alle virkede mystiske. Især når de blev sat i sammenhæng, siger Pernille Skipper.

Hun nævner, at flere demonstranter blev tilbageholdt eller kropsvisiteret, og at politiet konfiskerede tibetanske flag under en demonstration.

Derudover blev en journalist fra Ekstra Bladet anholdt, da han ville sætte en plakat op med et billede af en tibetaner, der havde sat ild til sig selv, og teksten til Hu Jintao: »Hvad vil De gøre hr. diktator?«

- Det virker som en helt overdrevet anvendelse af ordensparagraffen at blive anholdt for at sætte plakater op, påpeger Pernille Skipper.

Desuden vakte det opsigt, at politiet kørte en kæde af blå 'salatfade' ind foran en demonstration på Højbro Plads, hvilket betød, at Hu Jintao ikke kunne se de Kina-kritiske bannere, da hans kortege kørte forbi på vej ind på Christiansborg.

- Det giver mig en mistanke om, at politiet har haft en særlig strategi om at skjule utilfredshed med det kinesiske styre. Hvis det er rigtigt, så viser det, at Danmark har sat behovet for at handle med nogle kinesiske millioner over vores egen ytringsfrihed, siger Pernille Skipper.

Hun forventer nu, at Morten Bødskov meget nøje forklarer, hvor højt oppe i systemet beslutningen om politiets ageren er blevet truffet.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, har tidligere kritiseret, at politiet »havde fået besked på« at skærme Hu Jintao for demonstrationer, plakatophængninger og lignende.

Københavns Politi har pure afvist, at de forsøgte at hindre kritik af den kinesiske præsident og har desuden afvist, at have handlet på ordre fra Justitsministeriet. Umiddelbart efter Hu Jintaos besøg udtalte politiinspektør Mogens Lauridsen, at politiet blot gjorde, hvad der var nødvendigt for opretholde den nødvendige sikkerhed.

Under besøget nåede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blandt andet at drøfte situationen i Tibet med den kinesiske leder, og hun lod ham forstå, at både Danmark og EU har »en vis bekymring i forhold til menneskerettigheder i Kina«, som hun sagde på et efterfølgende pressemøde.

Her understregede hun dog også, at selv om Kinas systematiske brud på menneskerettighederne skal påtales, så må kritikken ikke skygge for alt det gode, som et styrket samarbejde mellem Danmark og Kina fører med sig.

- Man skal passe med, at man i denne diskussion (om menneskerettigheder, red.) ikke kommer så højt op på hesten, at man glemmer at tjene danske interesser og sikre danske job, sagde Thorning.

Det åbne samråd med Morten Bødskov finder sted 16. august.