Blacklistede Eva Kjer undrer sig over Aserbajdsjan

To danske politikeres besøg i omstridt region får konsekvenser, lyder det fra Aserbajdsjans regering, som vil undersøge besøget nærmere. Eva Kjer Hansen undrer sig.

»Jeg går ud fra, at Aserbajdsjan er interesseret i at skabe noget viden omkring situationen i området og om de muligheder, der er for at løse konflikten. Vi er her jo kun for at blive klogere,« lyder det undrende fra Eva Kjer. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eva Kjer Hansen (V) og Marie Krarup (DF) er kommet på Aserbajdsjans sorte liste efter et besøg i den omstridte region Nagorno-Karabakh, som ligger inde i Aserbajdsjan men har et kristent armensk flertal og defacto selvstyre.
Besøget har vakt opstandelse i Aserbajdsjan, som påpeger, at de to danske politikere ikke har haft tilladelse til at besøge området. Men Eva Kjer (V) undrer sig over kritikken.

»Vi har ikke fået nogen henvendelse fra de aserbajdsjanske myndigheder, så jeg har udelukkende min viden fra pressen. Derfor er det lidt svært at forholde sig til,« siger Eva Kjer Hansen (V), der er formand for Folketingets Europaudvalg.

»Vi er på en studietur, som er arrangeret af den armenske ambassade i København og af Karabakhs regering. Det, mener jeg, er en rigtig god mulighed for at få noget viden og indsigt i konflikten i området og i udfordringerne, som indbyggerne står over for,« tilføjer hun.

Hun besøgte forleden sammen med Marie Krarup og andre danske repræsentanter Nagorno-Karabakh. Her deltog de to politikere ifølge jp.dks oplysninger i et møde med repræsentanter fra regionen, og Armeniens ambassadør i Danmark, Hrachya Aghajanyan, samt regionens udenrigsminister.

Men besøget er sket uden de rette tilladelser, pointerer Aserbajdsjans Udenrigsministerium ifølge det aserbajdsjanske nyhedsbureau APA, og derfor vil besøget nu blive undersøgt nærmere, oplyser en talsmand fra udenrigsministeriet.

»Det har jeg ikke noget kendskab til. Jeg går ud fra, at når den armenske ambassade inviterer en gruppe journalister og politikere på besøg, så har den styr på, hvad man må og ikke må. Når det så er sagt, så kan jeg faktisk ikke forstå, at vores besøg kan vække så stor opstandelse. Jeg går ud fra, at Aserbajdsjan er interesseret i at skabe noget viden omkring situationen i området og om de muligheder, der er for at løse konflikten. Vi er her jo kun for at blive klogere,« lyder det fra Kjer.

Nagorno-Karabakh har et flertal af kristne, armenske indbyggere, men Aserbajdsjan mener, at området fortsat skal betragtes som tilhørende Aserbajdsjan. Armenien og Aserbadsjan var i egentlig krig om området i begyndelsen af 1990’erne.

Den danske delegation var tirsdag aften i Jerevan i Armenien for at se landskampen mellem Armenien og Danmark og rejser ifølge Eva Kjer tilbage til Danmark torsdag.