Blåt pres for undersøgelse af donorbørn

Nye oplysninger i sagen om en arveligt belastet sæddonor giver grund til at revurdere, om man skal finde donorens børn og advare. Det mener V, K og DF.

ARKIVFOTO. Nedfrosne sæddonationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/ Panos Pictures
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye oplysninger om, at en arveligt belastet sæddonors børn alene skulle findes på Hvidovre Hospital bør give anledning til en ny undersøgelse af sagen.

Det mener en række politiske partier. 

- Hvis det er korrekt, at det er en begrænset gruppe, som det berører, så skal man gøre noget aktivt for at identificere de personer, for det er en kræftsygdom man kan forebygge. det er væsentligt, siger Venstres Sophie Løhde.

Da et lægeligt udvalg under stadslægen i København tilbage i 1997 lukkede sagen om en sæddonor, der gav en livsfarlig kræftsygdom videre til hvert andet af sine donorbørn, skete det på et forkert grundlag.

Udvalget konkluderede, at den arveligt belastede sæd var spredt til 22 gynækologiske afdelinger i ikke alene Danmark og Færøerne, men også Norge og Island. Hvis de berørte børn blev fundet i tide, ville de have gode overlevelseschancer, men tanken om at skabe uro i 500 familier i fire lande var en tungtvejende årsag til, at udvalget afviste at sætte opsporingsarbejdet i gang, viser akter i sagen.

Berlingske kan i dag afsløre, at udvalget kun havde behøvet at søge efter donorbørnene ét sted: På Hvidovre Hospital.

Derfor mener Venstres Sophie Løhde, at sundhedsminister Astrid Kragh (SF) skal bede Sundhedsstyrelsen om en ny vurdering af sagen:

- Det her kan sundhedsmyndighederne ikke sidde overhørig, uddyber Løhde.

Hos Dansk Folkeparti er Liselott Blixt slet heller ikke i tvivl om, at man skal undersøge sagen nærmere.

- Hvis vi skal have en chance for at rede de her mennesker, så bliver vi nødt til at finde dem. Vi skal i det mindste gøre forsøget, siger hun.

De konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær mener, at fagfolk skal på banen for at vurdere, om man præcist kan lave en undersøgelse af, hvem de berørte familier er, før man sætter en screening i gang.

Berlingske bad sundhedsminister Astrid Krag om et interview om sagen i sidste uge. Fredag sendte hendes pressechef svar på skrift, der ikke forholdt sig til de nye oplysninger i sagen om, at sæddonoren kun donerede sæd på Hvidovre Hospital.