Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Flertallet i blå blok for et reelt forbud mod burka og niqab smuldrer.
Regeringspartiet Liberal Alliance fritstiller sine medlemmer, når der skal stemmes om forslaget om tildækningsforbud, som populært kaldes burkaforbud.
Det skriver DR.
»Der er forskellige hensyn og principper på spil, som mange har stærke holdninger til. På den baggrund har vi besluttet at fritstille vores folketingsgruppe,« siger Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, til DR.
Dermed støtter Liberal Alliance som samlet parti ikke længere tildækningsforbuddet, når lovforslaget skal til afstemning i Folketingssalen.
»De LA-ministre, der skal stemme den dag, de stemmer sammen med regeringen – altså for forslaget. Vi andre, den resterende del af Liberal Alliances folketingsgruppe, stemmer, efter hvad vi selv hver især synes,« siger Christina Egelund.
Partiet har 13 medlemmer af Folketinget, hvoraf de fem er ministre.
Christina Egelund skriver på Twitter, at hun selv agter at stemme imod.
Det samme gør integrationsordfører Laura Lindahl.
»Jeg stemmer imod burkaforbud - Liberal Alliances folketingsgruppe er nemlig fritstillet. Det er ikke sikkert, det forhindrer forbuddet, men det føles rigtigt at stemme imod,« skriver Laura Lindahl.
Ritzau har forgæves forsøgt at træffe Christina Egelund.
Joachim B. Olsen, Carsten Bach samt May-Britt Kattrup oplyser, at de også vil stemme imod forslaget. Henrik Dahl vil derimod stemme for, skriver han i en sms.
Det står ikke umiddelbart klart, hvad Socialdemokratiet vil stemme, så dermed er det uklart, om der faktisk kan samles flertal for forslaget i det samlede Folketing.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sendte tidligere tirsdag lovforslaget i høring med henblik at fremsætte det for Folketinget i foråret, så det kan træde i kraft senere på året.
Det fremgår af forslaget, at overtrædelse ikke skal koste fængselsstraf, som der var lagt op til, men bøder op til 10.000 kroner ved gentagne overtrædelser.
Første gang en person overtræder forbuddet, kan vedkommende straffes med en bøde på op til 1000 kroner.
Sker det flere gange, kan bøden forhøjes til op til 10.000 kroner.
Spørgsmålet om, hvorvidt gentagne overtrædelser skal straffes med bøde eller fængsel, har været et stridspunkt i regeringen.
/ritzau/