Blå vælgere massivt mod DONG-aftale

Modstanden mod salget af dele af DONG til Goldman Sachs er udbredt blandt borgerlige vælgere, selv om deres partier bakker op om aftalen. V-borgmester mener, at aftalen »vil gøre det dyrere at være dansker«.

Demonstranter mødte onsdag talstærkt op foran Christiansborg for at vise deres modvilje mod salget af dele af DONG til Goldman Sachs. Men også i flere - ikke mindst borgerlige - partiers baglande var kritikken af den omstridte handel skinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langtfra kun i regeringspartiernes baglande, at der er modstand mod salget af 19 pct. af det statslige energiselskab DONG til Goldman Sachs. Selv om både Venstre og de Konservative torsdag vil stemme for aftalen i Folketingets Finansudvalg, møder salgsplanerne hård kritik i baglandet.

En måling, som Gallup har foretaget for Berlingske, viser samtidig, at kun 15 procent af de vælgere, der ved et folketingsvalg i morgen ville sætte kryds ved Venstre, Konservative eller Liberal Alliance, bakker op om salgsaftalen. Omvendt er 76 procent af de adspurgte blandt de tre partiers vælgere uenige eller overvejende uenige i, at salget er en god idé.

En af de hårdeste kritikere fra Venstre-baglandet er Kim Valentin, som udover at være nyvalgt V-borgmester i Gribskov Kommune ifølge Børsen var den femtemest citerede økonom i 2013 i kraft af jobbet som direktør i Finanshuset Fredensborg. Han mener, at Goldman Sachs-pengene »lugter«, og at man derfor bør lade salget gå om.

»Det er helt i orden at sælge DONG, men jeg synes, det er en forfærdelig idé at sælge til en af dem, der har størst ansvar for, at finanskrisen blev så voldsom. Man kan ikke have så kort en hukommelse. Hvis man sælger til Goldman Sachs, så blåstempler man investeringsbanken og dens forretningsmetoder. Det er nok også derfor, at der er så mange fra blå blok, der synes det samme, for de har mærket det på deres egen pengepung. Man kan ikke være så magtarrogant, at man overser det,« siger han.

Kim Valentin mener, at DONG-aftalen – stik imod Venstres erklærede målsætning – vil »gøre det dyrere at være dansker«, da Goldman Sachs’ høje krav til afkastet vil betyde, at kunderne i DONG skal betale mere for varerne.

»Jeg tror, at DONG vil få et pres på sine priser, når man lukker en spiller som Goldman Sachs ind i folden, for Goldman Sachs går kun ind i det her, fordi de kan se et stort afkastpotentiale. De fordrer typisk et højere afkast end andre spillere og har meget kortere horisont i deres investeringer end f.eks. pensionskasserne,« siger han.

Jens Rohde: Dobbeltmoralsk

Venstres europaparlamentariker Jens Rohde kritiserer aftalen for at være dobbeltmoralsk, fordi der bag investeringsbankens selskabskonstruktion i Luxembourg gemmer sig flere selskaber i skattely på Cayman Island og i den amerikanske delstat Delaware.

»Jeg er af den opfattelse, at når staten sælger, så må den leve op til de krav, som staten stiller til andre. De danske myndigheder jagter f.eks. ISS for at have lavet den nøjagtig samme konstruktion, som staten laver med DONG,« skrev Jens Rohde i går formiddag på sin Facebook-profil.

Også flere konservative byrådsmedlemmer har luftet modstanden offentligt i læserbreve, bl.a. byrådsmedlem i Furesø Kommune Egil F. Hulgaard, der i gårsdagens udgave af Jyllands-Posten kaldte salget for »formålsløst« og »uigennemtænkt« og skrev, at »det er gift for det danske samfund at sælge DONG på nuværende tidspunkt.«

Trods den offentlige modstand er der ingen vaklen på Christiansborg: Venstre og de Konservative bakker op. Venstres finansordfører, Peter Christensen, mener – ganske som finansminister Bjarne Corydon (S) – at aftalen med Goldman Sachs er den bedste løsning for DONG og de danske skatteydere.

»Jeg har fået mange reaktioner fra borgere, som har opfattelsen af, at det er Goldman Sachs, der har dikteret DONGs forretningsplan. Men det er stik modsat. Man har sikret sig, at den forretningsplan, som Folketinget har lagt, ikke ændres,« siger han.

Hvad siger du til dem, der mener, at det kan blive dyrere at være dansker med Goldman Sachs’ afkastkrav?

»Den strategi, der er fastlagt for DONG, og som er fastlagt af Folketinget, er, at det skal køres effektivt og kommercielt. Jo mere det lykkes, desto mere vil fællesskabets værdi også stige,« siger Peter Christensen (V).

Mike Legarth, skatteordfører i Konservative, er på linje:

»Der er ingen grund til bekymring. Det er en lille andel, Goldman Sachs får i DONG. Staten har fuldstændig hånd- og halsret over det, og det er os som politikere, der står bag den strategiplan, der er for DONG. Goldman Sachs har sikret sig, at de har en mulighed for at komme ud af det, hvis et nyt politisk flertal kommer til og ændrer den strategi, som de har investeret otte mia. kr. i og tror på,« siger Mike Legarth.