Blå tænketank kritiserer Løkkes boligjob-forslag

Den liberale tænketank Cepos mener ikke, Venstres formand er på rette kurs, når han vil genindføre BoligJobordningen.

Læs mere
Fold sammen

Der er normalt fodslag mellem Danmarks blå parti, Venstre, og den blå tænketank, Cepos, men ikke i spørgsmålet om, hvorvidt BoligJobordningen bør genindføres.

Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen (V), har onsdag bedyret, at han vil genindføre BoligJobordningen, også kendt som håndværkerfradraget, hvis han bliver statsminister efter det kommende folketingsvalg. Han vil oven i købet genindføre ordningen med tilbagevirkende kraft, så de danskere, der har fået renoveret boligen siden 1. januar 2015, får det fradrag, der igennem længere tid har været indført som et tiltag for at få gang i økonomien oven på finanskrisen. Men cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, mener ikke, at Venstres formand har fået en god idé.

»Jeg er kritisk over for en genindførelse af BoligJobordningen, også hvis det sker med tilbagevirkende kraft. Ordningen giver grundlæggende en skævvridning af økonomien og gavner ikke væksten på sigt,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Med ordningen vil der nemlig blive givet statsstøtte til byggeprojekter, der ikke ville blive gennemført uden støtte, og den midlertidige fremgang i byggesektoren vil ske på bekostning af aktiviteten i andre sektorer.

»Det skyldes, at husholdninger vil forskyde deres forbrug mod boliginvesteringer som følge af ordningen,« siger Mads Lundby Hansen.

Ifølge Cepos burde en blå regering hellere bruge pengene på at reducere selskabsskatten eller topskatten.

»Disse skatter er meget forvridende og væksthæmmende,« siger cheføkonomen.

BoligJobordningen udløb 1. januar 2015.