Blå partiledere i fælles opgør med dansk EU-politik

Med Lars Løkke Rasmussen i spidsen melder en samlet borgerlig opposition sig parat til et opgør med den EU-politik, der føres i Danmark.

Lars Løkke Rasmussen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Asbjørn Sand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fire borgerlige partiledere melder sig nu klar til at justere Danmarks Europa-politik. I fremtiden skal Danmark stå bag Storbritanien og David Cameron, som vil kæmpe imod, at EU udvikler sig til en social union.

Ifølge de fire partiledere er det blevet for nemt for bl.a. vandrende arbejdstagere at få adgang til de forskellige EU-landes offentlige kasser og velfærdsydelser.

»Det her er ikke noget lille hjørne. Det er en meget stor ting,« siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med TV2-News.

»Vi siger her, at vi er nødt til at få genindført genooptjeningsprincipper. Det er fair nok at sige, at vores velfærdsydelser er beregnet for dem, der bor her og arbejder her i landet,« siger han.

Da SR-regeringen sidste år annullerede optjeningsprincipperne for udbetaling af eksempelvis børnecheck og andre sociale ydelser til EU-borgere, der rejste til Danmark, vakte det store politisk polemik. For hvorfor skal høje sociale velfærdsydelser være magnet for vandrende arbejdstagere, lød det kritisk fra de borgerlige partier. Og hvorfor skal man have lov til at sende børnepenge ud af landet, hvis ens børn ikke bor i Danmark?

Det er spørgsmål som disse, som Lars Løkke Rasmussen og partilederne i blå blok forsøger at komme i møde.

Helt konkret foreslår de fire partier eksempelvis at ændre dagpengereglerne »så EU-borgere ikke fremover kan opnå fuld ret til danske dagpenge efter bare få ugers medlemskab af en a-kasse og fuldtidsarbejde i Danmark,« som det fremgår af den fælles aftale fra de fire partier.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen kommer det til at kræve et langt og sejt træk, hvis de fire blå partiledere skal have deres ønske opfyldt.

For det vil kræve ændringer af dansk lovgivning og især ændringer af EU-regler, hvilket kun kan ske, hvis tilstrækkeligt mange lande slår sig sammen, så der bl.a. kan laves nye optjeningsprincipper, før tilrejsende borgere kan få del i et andet lands velfærdsydelser.

På det punkt øjner Lars Løkke Rasmussen en mulighed for at danne alliance med den britiske premierminister, David Cameron, som kræver en ny ordning for Storbritannien indenfor EU, forklarer han i et interview med TV2-News.

I blå blok tror man på, at en britisk løsning vil kunne bane vej for et moderniseret og mindre magtfuldt EU, ligesom man tror på, at der kan findes nye løsninger overfor vandrende arbejdskraft.

»Vi fire partier kan møndtre sammenfattende holdninger på det her område. Det er et vigtigt signal,« siger Søren Pape til TV2-News.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen afviser, at budskabet er et spørgsmål om et fortsat EU-medlemsskab.

»Det er vigtigt at forstå, at de fire partiledere ønsker et fortsat dansk medlemskab af EU, og det gælder også for det mest EU-skeptiske parti - Dansk Folkeparti. De vil blive i EU, men ønsker at arbejde for et moderniseret og reformeret EU, hvor nationalstaterne får mere indflydelse på forhold, som er vigtige for dem. Dermed er de med til at tegne det nybrud overfor EU, som også er i gang i andre lande, og som EU-systemet bliver nødt til at reagere på, hvis EU skal have folkelig legitimitet,« siger Thomas Larsen.