Blå partier: Vi kendte ikke til udbetalingsbrøler

LA og DF er efter eget udsagn ikke blevet orienteret om, at mange vil få en lavere boligydelse i januar.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag sløjfede blå blok den nye boligydelse, der ellers var blevet aftalt i finansloven. Men før lovforslaget blev fortid, begyndte Udbetaling Danmark at administrere efter det. Det betyder, at 325.000 personer til januar får en reguleret boligydelse.

Det er de politiske forhandlere løbende blevet orienteret om, lyder det fra Udbetaling Danmark i en mail, som Ritzau er i besiddelse af.

Men hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti kendte til situationen hos Udbetaling Danmark, forsikrer de. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordrer Udbetaling Danmark til at dokumentere, at man har orienteret forhandlingsparterne:

- Jeg håber, at Udbetaling Danmark vil redegøre for, hvor jeg er blevet orienteret om det, siger Kristian Thulesen Dahl efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn onsdag morgen.

- Jeg har slet ikke været bekendt med det. Det kom som en overraskelse for mig, da jeg fik det at vide midt i Udenrigspolitisk Nævns møde, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden mener, at Udbetaling Danmark har været "en postgang for tidligt ude" ved at administrere efter den nye boligydelse, før den er vedtaget endeligt i Folketinget.

- Jeg synes, det er meget overraskende. Det er underligt, at man har lavet om på udbetalingerne, før loven er blevet vedtaget, siger han.

- De skal udbetale på baggrund af loven. Og så længe loven er, som den er, så skal de udbetale efter de regler, der gælder.

Heller ikke Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, kan nikke genkendende til sagen.

- Vi har ikke drøftet, hvad der ville ske, hvis vi undervejs besluttede ikke at gennemføre boligydelsen - heller ikke hvad der ville ske i forhold til Udbetaling Danmark, siger han og tilføjer:

- Hvis der er sket en eller anden form for orientering, så kan jeg i hvert fald ikke huske den. Og jeg tror ikke, at der er sket sådan en orientering.

Hvad tænker du om, at Udbetaling Danmark er begyndt at administrere efter en lov, der ikke er endeligt vedtaget i Folketinget?

- Min umiddelbare tanke er, at det skal man ikke gøre. Men jeg må nok hellere lytte til begrundelsen for, at man har gjort det, før jeg tager endelig stilling. Jeg ved ikke, om der kan ligge i det, at man skal justere systemerne på et bestemt tidspunkt.

Udbetaling Danmark har ingen kommentar til sagen, men skriver i mailen til bestyrelsen, at det fejlagtige beløb skal tilbagereguleres.

/ritzau/