Blå partier støtter datingstop for livstidsfanger

Der skal tages et større hensyn til familierne til de livstidsdømtes ofre, mener Preben Bang Henriksen (V).

»Det skal være slut,« siger Venstres Preben Bang Henriksen. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Venstre og De Konservative er umiddelbart positive over for regeringens forslag om at begrænse rettighederne for livstidsdømte og visse forvaringsdømte.

»Vi har set alt for mange tilfælde, hvor det har været helt usmageligt, hvordan der har kunnet kommunikeres med omverdenen fra fængslet, og livstidsdømte har kunnet beskrive deres forbrydelser i pressen,« siger partiets retsordfører Preben Bang Henriksen.

»Det skal være slut,« siger han.

Justitsministeriet oplyste tirsdag, at regeringen ønsker at stramme forholdene for de personer, der har fået livstidsdomme.

Det betyder blandt andet, at man vil begrænse muligheden for at danne nye relationer, begrænse de livstidsdømtes kontakt med omverdenen og begrænse muligheden for at kommer med offentlige tilkendegivelser.

Preben Bang Henriksen mener, at de skal tages hensyn til de livstidsdømte ofres familier.

Familien til ofrene for de her forbrydelser skal ikke igen og igen kunne læse beskrivelser af forbrydelsen i ugepressen, lyder det fra retsordføreren.

Også De Konservative tager godt imod forslaget.

Retsordfører Britt Bager tager det forbehold, at hun ikke har læst sig ned i lovforslaget endnu. Men intentionen bag er hun helt enig i.

»Jeg synes i hvert fald, man skal dæmme op for de eksempler, der har været. Det gør vi med denne lovgivning.«

»Nu har vi jo ikke så mange livstidsdømte – heldigvis – så det er begrænset, hvor mange eksempler der har været fremme. Men dem, der har været fremme, er grumme nok til at reagere på,« siger hun.

Bager henviser blandt andet til Peter Madsen og Peter Lundin, der begge er blevet gift i fængslet.

Også hos Dansk Folkeparti mener man, at forslaget er helt på sin plads.

»Man skal ikke kunne fortsætte sit liv, som om ingenting er hændt, hvis man hedder Peter Madsen eller Peter Lundin. Man skal selvfølgelig ikke kunne date efter deres ugerninger,« siger partiets retsordfører Peter Skaarup.

B.T. har spurgt Jens Elo Rytter, der er professor på Københavns Universitet og beskæftiger sig med menneskerettigheder, om en vurdering af forslaget.

»Forbuddet mod at etablere nye relationer vil gribe ind i fangens privatliv, og forbuddet mod at offentliggøre udtalelser om sine forbrydelser, som jeg forstår det på en hvilken som helst måde, herunder via sociale medier, kan rejse spørgsmål om censur,« siger han til avisen.

Det ændrer dog ikke på Preben Bang Henriksens holdning til forslaget.

»Der gælder altså ikke samme regler, når man har begået en af de værste forbrydelser og fået en livstidsdom. Der må gælde den regel, at der er et hensyn til ofrenes familier.«

Regeringens støtteparti SF mener, at man skal nøjes med at gribe ind over for dem, der skaber problemerne.

»Lundin og Madsen (Peter Lundin og Peter Madsen, red.) er i en liga for sig, og det er krænkende, at de kan date løs. Reglerne bør ikke gælde for de livstidsdømte, som har en normal og stille og rolig afsoning.«

»Det er unfair, at to skal sætte standarden for andre,« siger Karina Lorentzen, der er retsordfører i SF i en skriftlig kommentar.

/ritzau/