Blå partier roser regeringen for McKinsey-hjælp

Både Venstre og Liberal Alliance ser ikke noget problem i, at regeringen henter hjælp fra McKinsey til implementeringen af folkeskole- og erhvervsskolereformen.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens lærerne og skolelederne er nervøse for, at konsulenthuset McKinsey skal rådgive regeringen om implementeringen af folkeskole- og erhvervsskolereformen, ser de borgerlige partier intet problem i, at regeringen får konsulenthjælp.

Regeringen har ifølge Politiken bedt landets førende konsulenthuse om at byde ind på opgaven med at hjælpe til med at føre reformerne ud i livet, og det var McKinsey, der vandt.

»Der er absolut intet galt med, at regeringen får løst sine opgaver hos private aktører. Tværtimod er det faktisk en rigtig god idé,« siger Liberal Alliances uddannelsesordfører, Merete Riisager (LA), i en skriftlig kommentar.

Dog understreger hun, at sagens kerne i hendes øjne ikke er, hvorvidt regeringen henter hjælp fra private konsulentfirmaer eller ej:

»Problemet består i, at regeringen har lavet en folkeskolereform, som holder skolerne i et jerngreb. Det er helt forfejlet, for hvis vi ønsker en bedre folkeskole, skal skolerne have meget mere frihed, og skolelederne skal have beføjelser til at hyre og fyre,« siger Merete Riisager.

McKinsey skal rådgive et udvalg, der består af embedsmænd fra Finansministeriet, Undervisningsministeriet og KL, med konkrete redskaber til at implementere reformerne, og konsulenthuset skal også hjælpe til med at opstille måleindikatorer for, at eleverne bliver dygtigere, og at lærerne tilbringer mere tid på skolen.

»Jeg har selv arbejdet hos private konsulenthuse og den vej igennem set, hvordan virksomheder, der forstår at uddelegere ansvar og udvise tillid til medarbejderne, ofte er de virksomheder, som har succes,« siger Merete Riisager, som dog ikke er tilhænger af, hvordan folkeskolereformen ellers er skruet sammen.

»Regeringen har valgt en helt andet kurs i forhold til folkeskolen, som man fra politisk side detailregulerer fra top til tå. Tilliden til at den enkelte skole, dens ledelse og lærere selv er i stand til at skabe et velfungerende undervisningstilbud er fuldstændig gået tabt, og tingene er kun blevet værre med den nye skolereform,« siger hun.

Både lærerformand Anders Bondo Christensen og formand for Skolelederforeningen Anders Balle udtrykker bekymring over, at et privat konsulentfirma skal varetage de økonomiske og pædagogiske effekter af reformen.

Men Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), er ligesom Merete Riisager positiv.

»Det er glimrende, at regeringen også inddrager private konsulenter i at løse denne centrale velfærdsopgave omkring uddannelse af vores børn og unge,« siger han til Politiken.