Blå partier raser: Regeringen har holdt os ude med hemmelige forhandlinger om samtykkelov

Regeringen har holdt hemmelige møder uden at invitere de blå partier med til forhandlinger om en ny samtykkelov.

 
Regeringen, SF, Enhedslisten og De Radikale Venstre indgik tirsdag en historisk aftale om en samtykkebaseret voldtægtslov. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Regeringen har i dag indgået en aftale om en ny samtykkelov med sine støttepartier de Radikale, Enhedslisten og SF.

Men uanset hvor enige de blå partier måtte være i den nye lov, hvor begge parter fremover skal give samtykke ved sex, for at det ikke skal være en voldtægt, har de blå partier ikke haft mulighed for at være med.

De blå partier er blevet holdt ude af forhandlinger om en ny samtykkelov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann.

For regeringen har slet ikke inviteret de øvrige partier til forhandlinger, selv om mange partier har vist sig interesseret i at være med i en aftale, og det var den tidligere regering, som satte straffelovsrådet i gang med at komme med anbefalinger til en ny lov.

Og det vækker dyb undren blandt de borgerlige partier.

Medlem af retsudvalget for Venstre, Britt Bager, er fortørnet over, at regeringen har holdt hemmelige møder med de røde partier.

»Vi er kede af, at regeringen bare har siddet og forhandlet det her i hemmelighed. Vi troede, vi var inviteret til forhandlinger før sommeren og har rykket flere gange. Det er blevet udskudt, uden at vi hørte mere, så det kommer faktisk ret meget bag på os det her,« siger hun.

»Det er ærgerligt, for vi deler regeringens opfattelse af, at der skal gøres noget for voldtægtsofre, og at der skal gøres noget ved denne her bestemmelse. Det var også derfor, at vi i vores tid igangsatte arbejdet med at nedsætte straffelovrådets arbejde, der skulle kigge på det her.«

Har I fået en forklaring på, hvorfor I ikke har været inviteret?

»Nej, vi har intet hørt desværre.«

Svarer ikke på det centrale spørgsmål

De Konservatives retsordfører, Naser Khader, er ligeledes forundret.

»Vi er overraskede over, at vi ikke er blevet inviteret. Søren Pape Poulsen var som den første justitsminister ude at sige, at vi vi skulle gå den vej, og vi er også tilhængere af samtykkelovgivningen. Så jeg undrer mig over, at vi ikke måtte være med, når det nu også kunne signalere, at der var bred opbakning til lovændringen,« siger Naser Khader.

Retsordfører hos Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, mener også, at der er brug for en ny lov og ville gerne have været med til at forhandle en bred aftale på plads.

»Vi har diskuteret det her emne i årevis i Folketinget, derfor er det underligt, at regeringen nu fremlægger lovgivning med sine røde venner. Det synes jeg også, loven bærer præg af. Der er ikke højere straffe til gerningsmændene, og hvis det er udlændinge, skal de udvises. Nu er det lidt blevet en »latte-ordning«, der forhåbentlig kan gøre noget ved kulturen, men som ikke gør noget ved de mange voldtægtsforbrydere,« siger han.

Britt Bager ser gode takter i loven, men hun synes, at den mangler at give svar på, om retssikkerheden bevares.

»Jeg synes faktisk, at både justitsministeren og de andre partier mangler at svare på det helt basale spørgsmål om, hvordan det skal afgøres, hvis to mennesker har forskellige opfattelser og forklaringer af, hvad der er sket,« siger hun, mens Naser Khader undrer sig noget over indholdet i aftalen, hvor det blandt andet fremgår, at flirtende adfærd, kys tidligere på aftenen eller det forhold, at en person er gået hjem med en anden person, ikke i sig selv kan anses som samtykke til samleje.

Det vil med andre ord være tidspunktet for kys eller lignende, der angiver, om der er tale om samtykke.

»Vi skal lige studere, om det giver mening at detailregulere på den måde, og vi skal ikke gå en vej, hvor man underskriver en kontrakt,« siger Naser Khader.

Justitsminister Nick Hækkerup forklarede på pressemødet, at de blå partier ikke har fået en invitation, fordi en samtykkelov var aftalt i forståelsespapiret mellem regeringen og de tre støttepartier.

Du kan læse mere om den nye samtykkelov her.