Blå partier: Muslimsk censor gik over stregen

Venstre og de Konservative er tilfredse med, at en kvindelig studerende er blevet tilkendt 2.500 kroner i erstatning for et manglende håndtryk.

Det er helt på sin plads, at en kvindelig studerende er blevet tilkendt erstatning, fordi hun forud for en HF-eksamen i fjor fik at vide, at en muslimsk censor nægtede at give hånd til kvinder.

Venstre og de Konservative slår begge fast, at Ligebehandlingsnævnet fredag traf den helt rigtige beslutning.

»Folk må tro på det, de har lyst til, og det skal de have frihed til. Men det er ikke ensbetydende med, at de skal pådutte deres religiøse og kulturelle værdier over for andre og kræve, at de skal kunne indordne det. Set med danske briller er det diskriminerende, det han har gjort,« siger Venstres ligestillingsordfører, Fatma Øktem (V).

De Konservatives ligestillingsordfører, Charlotte Dyremose (K), er enig.

»Når man har et job, hvor det er normen at give hånd, ja så må man også gøre det. Hvis man mener, man ikke kan gøre det, så må man finde sig et andet job,« siger Charlotte Dyremose og tilføjer:

»Der skal være plads til religion i det offentlige rum, men vi skal kunne omgås hinanden efter almindelige normer.«

Erstatningen lyder på 2.500 kroner og skal betales i fællesskab med den skole, hvor kvinden var elev, og den skole, hvor censor var ansat.

Ligebehandlingsnævnet mener, at beskeden fra censor er omfattet af ligebehandlingslovens forbud mod chikane på grund af køn, idet beskeden kunne krænke de kvindelige elevers værdighed og skabe et nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.