Blå partier frygter »brandbeskatning« i bilforhandlinger efter rødt krav: »Danskerne er ikke bare nogen, vi skal malke for de sidste kroner«

SF og Enhedslisten vil ikke benytte råderummet til at finansiere en grøn omstilling af bilparken. Venstre og Konservative frygter, at det vil stikke en kæp i hjulet på de kommende forhandlinger og den grønne omstilling.

Søren Pape Poulsen (K) deler ikke SF og Enhedslistens holdning om, at råderummet ikke skal benyttes til at finansiere en grønnere bilpark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Venstre og de Konservative er dybt forundrede over meldingen fra SF og Enhedslisten om, at man ikke skal benytte råderummet til at finansiere en grønnere bilpark.

Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, er dybt uenig med SF og Enhedslisten og fremhæver, at meldingen fra de to partier gør de kommende forhandlinger »utroligt svære«.

»I min verden er det fuldstændig urealistisk at kunne lave en aftale, hvor vi ikke kan bringe råderummet i spil. Det kan jeg slet ikke se for mig,« siger han og kalder det »klassisk socialisme«.

»Danskerne er ikke bare nogen, vi skal malke for de sidste kroner. For rigtig mange mennesker er det afgørende at have bil, og derfor er der nødt til at være en balance i, hvad en bil koster. Vi skal ikke bare brandbeskatte borgerne for at kunne gøre den offentlige sektor endnu større.«

Kan reducere opbakningen til den grønne omstilling

Også hos oppositionens største parti, Venstre, mener man, at råderummet kan være vigtigt at få bragt i spil, hvis man skal sikre den grønne omstilling.

»Råderummet er så at sige den opsparing, vi har til at gøre det, vi finder vigtigt i fremtiden. Derfor er det en meget underlig tilgang fra partier, der slår sig op som grønne, på forhånd at stå så hårdt fast på, at det kan der ikke være tale om,« siger Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers.

Han frygter, at alternativet til at bringe råderummet i spil til noget af finansieringen kan reducere opbakningen til den grønne omstilling, fordi det kan betyde højere skatter og afgifter.

»Jeg frygter, at vi bliver så låst, at der er befolkningsgrupper, som rammes så hårdt, at de ikke længere bakker op om den grønne omstilling. Det er afgørende at sikre balancerne, og derfor må man også være klar til at bringe råderummet i spil.«