Blå partier bakker op om erhvervslivets frontalangreb på regeringen: »Det er ikke et frihedsforsøg, men et antifrihedsforsøg«

Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti bakker nu op om den kritik, adm. direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, har rettet mod regeringens frikommuneforsøg.

Flere blå partier er enige i den kritik Brian Mikkelsen, adm. direktør for Dansk Erhverv, har rettet mod regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Regeringen er styret af ideologi og ikke af, hvordan den offentlige service udføres bedst og billigst for borgerne.

Sådan lyder beskyldningen fra blandt andre Brian Mikkelsen, adm. direktør for interesseorganisationen Dansk Erhverv og tidligere mangeårig konservativ folketingspolitiker.

Kritikken kommer på baggrund af tre sager, der omhandler forringede vilkår for private leverandører af offentlig service. Herunder forbud mod profit, hjemtagning af opgaver til det offentlige og sidst en mulig suspendering af det frie valg for ældre i tre kommuner.

Og særligt den sidste del får nu også Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til at rette en skarp kritik mod regeringen.

»Regeringen giver frihed til systemet ved at tage friheden fra borgerne. Det er ikke et frihedsforsøg, men et antifrihedsforsøg,« lyder det blandt andet fra Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance.

Ifølge interne papirer, som Berlingske er i besiddelse af, vil regeringen sløjfe det frie valg for ældre i tre af de syv kommuner, som de kommende tre år bliver del af det såkaldte frikommuneforsøg. Regeringen er i gang med at udarbejde velfærdsaftaler på ældreområdet med Viborg, Middelfart og Langeland kommuner.

Og den beslutning falder heller ikke i god jord hos Per Larsen, ældreordfører for Det Konservative Folkeparti.

»Det er dybt beskæmmende, at regeringen vil give ældre færre muligheder og spille hasard med kvaliteten i ældreplejen, når den vil suspendere fritvalgsordningen på den her måde. Det er helt fundamentalt for os, at de ældre bevarer retten til at vælge frit,« siger Per Larsen til Berlingske.

»Vi mener, at det skal være lettere at drive friplejehjem, fordi det giver de ældre flere valgmuligheder, og alle strenger sig mere an for at give en værdig pleje, når der er konkurrence om tingene,« tilføjer han.

Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance

»Vi har en regering, der er den mest økonomisk uansvarlige siden Anker Jørgensen.«


»Systemregering«

Ifølge Alex Vanopslagh er frikommuneforsøget blot endnu et udtryk for, at regeringen efter hans overbevisning ikke ænser borgernes frihed i de politiske beslutninger, hvilket han finder bekymrende.

»Denne regering er en systemregering, som ikke har blik for borgernes frihed, og det har den heller ikke, når det kommer til velfærd. Når regeringen skal komme med noget, den synes er helt vildt frihedsagtigt, er det at give frihed til, at kommunerne og systemet kan fjerne friheden fra borgeren og fjerne den frie konkurrence,« siger Alex Vanopslagh.

»De store ord, Mette Frederiksen førte sig frem med ved præsentationen af frikommuneforsøget, harmonerer meget lidt med det konkrete indhold,« tilføjer han.

Det er vel bare et forsøg i nogle få kommuner, så der er vel ikke grund til stor bekymring?

»Jo, det er der med det flertal, der er på Christiansborg. Vi har en regering, der er den mest økonomisk uansvarlige siden Anker Jørgensen, og som er stærkt ideologisk og ikke kan fordrage de private tilbud. Vi har en regering, der er villig til at gå langt for at forhindre det private initiativ. Derfor er jeg bekymret.«