Blå bog: Udenrigsminister Kristian Jensen

Kristian Jensen, Venstre. Ny udenrigsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Kristian Jensen (V) er født 21. maj 1971 i Middelfart. Han har en HH-eksamen fra Lemvig Handelsskole 1991, blev bankelev i Unibank Lemvig 1991 og bankassistent 1993 i Unibank Brande. Det skriver b.dk.

Man har sagt, at mange folketingsmedlemmer er kommet direkte ind i tinget uden arbejdserfaring, hvilket altså ikke gælder Kristian Jensen.

Men han har som mange andre medlemmer af Tinget fået sin politiske opdragelse i partiet og blev allerede i 1993 medlem af Venstres Ungdoms landsstyrelse og landsformand 1995-97.

Han fik også hurtig en karriere i Venstre, hvor han blev finanspolitisk ordfører fra 2001. Han blev folketingsmedlem i marts 1998.

Han blev den 2. august 2004 udnævnt til skatteminister. I dette ministerium måtte han indkassere en næse fra Folketingets Udvalg for forretningsorden, fordi han i strid med Grundloven havde administreret efter en lov, der endnu ikke var vedtaget i Folketinget. Det drejede sig om lovforlag om en hjælpepakke til erhvervslivet, men næsen var dog ikke meget belastende.

Under Lars Løkke Rasmussens (V) store krise i 2014 kom Kristian Jensen for alvor på tale som Venstre mulige nye formand. Medierne spekulerede heftigt i den mulighed og for en kort stund, da mange regnede med, at Lars Løkke ville trække sig tilbage fra formandsposten, så det ud som om, Kristian Jensen var kandidat.

Af Politiken blev han spurgt, om han på vej til det store opgør om formandsposten havde en formandstale i inderlommen?

Kristian Jensen svarede:

»Jeg havde brudstykker af mange taler, der kunne sættes sammen, afhængigt af hvordan situationen ville være. Jeg havde hele vejen på turen fra København til Odense kunnet læse i aviserne, at Lars Løkke ville gå af, og det gør, at man har forskellige tanker om, hvad man skal sige (...) Jeg ville have sagt, at jeg ville være klar til at få medlemmernes opbakning, hvis Lars ikke ville være formand . Det ville han så, så den del blev ikke så aktuel.«

Mange medlemmer af Venstre var forundret over, at Kristian Jensen gav op i det afgørende møde mellem ham selv og Lars Løkke Rasmussen og accepterede en rolle som næstformand. Men det gjorde han, og han sluttede loyalt op bag Lars Løkkes formandsskab og valgkamp.

Kristian Jensen udgav i 2003 bogen »Hurra for globaliseringen«, som var en liberal tillidserklæring til, at Danmark nok skulle klare sig i en ny globaliseret virkelighed.