Blå blok vil skærpe straffen for tilbagevendte kriminelle

Straffen for udviste, kriminelle udlændinge, der trodser deres indrejseforbud til Danmark, skal skærpes, mener blå blok, som vil sende de kriminelle til afsoning i deres hjemland. Socialdemokraterne afviser.

Foto: Claus Fisker. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Straffen for tilbagevendte, udviste kriminelle skal skærpes. Det mener en samlet blå blok, efter nye tal fra Danmarks Statistik ifølge TV 2 viser, at mindst 476 personer sidste år blev taget i at overtræde deres indrejseforbud til Danmark.

»Vi bliver nødt til at få højere straffe og reel mulighed for afsoning i hjemlandet, så de her kriminelle kommer til at sidde i fængsler i Rumænien og Litauen i stedet for i Danmark. Det er helt uacceptabelt, at der er så mange, der forbryder sig mod deres indrejseforbud, og det siger også noget om, at der er nogle, der har fundet ud af, at straffen er ret mild i Danmark,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

Han bakkes op af Liberal Alliance.

»Vi skal ikke styrke de her menneskers tilhørsforhold eller forbindelser til Danmark, når de nu en gang er blevet udvist. Og vi skal slet ikke bruge penge på at give dem et ophold i et dansk fængsel,« siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

I 2011 blev 368 udviste taget i at rejse ind i Danmark, og siden har tallet været støt stigende.

I TV 2-dokumentaren »De udviste vender tilbage«, der bliver vist torsdag aften, kalder den medvirkende Miralem Durakovic, der er udvist til Bosnien for grov vold, en straf på 20 dages fængsel for en »lokumsdom«:

»Det er man fuldstændig ligeglad med,« siger han.

Socialdemokraterne afviser dog at skærpe straffen, for når flere kriminelle udlændinge, der er blevet udvist, pågribes i Danmark, så er det et udtryk for, at regeringens indsats virker, mener retsordfører Trine Bramsen (S):

»Det er positivt, at vi er i stand til at pågribe flere, end vi har været tidligere,« siger hun.

Spørgsmål: Men kunne regeringen gøre mere for at sikre, at færre overhovedet trodser deres indrejseforbud og vender tilbage?

»Det forsøger vi ved for eksempel at fængsle dem i deres hjemland. Men vi må også bare konstatere, at der er nogle af de her mennesker, der nægter at forstå, at de har fået et indrejseforbud,« siger Trine Bramsen.

Spørgsmål: Kunne skærpet straf være et redskab til at få dem til at forstå det?

»Hvis jeg troede, eller hvis der bare var én ekspert, der pegede på, at skærpet straf ville få det her problem til at forsvinde, så kiggede jeg meget gerne på det. Men alt peger altså i retning af, at det er risikoen for at blive opdaget, der har den største effekt,« siger retsordføreren.

Venstres Karsten Lauritzen giver dog ikke meget for hendes argumenter:

»Det er meget processuel politisk argumentation. Faktum er, at sidste år var der tæt ved 500, der forbrød sig mod deres indrejseforbud, og det er der ingen i regeringen, der kan være tilfredse med, for det er 500 mennesker, der aldrig skulle være kommet,« siger han.

»Man kan sige, at det, regeringens indsats måske har gjort, er, at den har gjort mørketallet mindre. Det vil sige, at hvis man ikke kontrollerer folk, så finder man jo aldrig ud af, om de har brudt indrejseforbuddet,« tilføjer Karsten Lauritzen.

Også SF vil gerne være med til at se på strafskærpelser og muligheden for at sende de kriminelle til afsoning i hjemlandet, fortæller retsordfører Karina Lorentzen (SF).