Blå blok vil skabe et både større og grønnere landbrug

Man kan godt beskytte miljøet, selv om landbruget skal styrkes. Det siger ministeren om ny landbrugspakke.

- Vi har om noget brug for at skabe optimisme inden for dansk landbrug.

Sådan siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ved tirsdagens doorstep om den netop indgåede landbrugsaftale mellem regeringen og de øvrige partier i blå blok.

Aftaleparterne vil skabe bedre vilkår for den pressede landbrugsbranche. For at give den fornødne hjælp åbner aftalen blandt andet for, at landmændene kan gøde anderledes, fortæller ministeren.

- Vi indfører målrettet regulering, og der skal ske særlige indsatser i de mest udsatte områder. Der er områder, der ikke behøver regulering, og nogle der behøver mere regulering.

- Nu får landmanden lov til at gøde optimalt. Det gør landmændene i landene omkring os også, så nu får de danske landmænd lige vilkår, siger Eva Kjer Hansen.

Flere partier i oppositionen samt Danmarks Naturfredningsforening har kaldt det for en "sort aftale for miljøet", blandt andet fordi de ændrede gødningsregler vil betyde ændret udledning af kvælstof.

Dog mener ministeren ikke, at aftalen vil få negative konsekvenser for miljøet og den danske natur.

- Vi gør både det danske spisekammer større og grønnere.

- Vi håndterer den ekstra kvælstof, vi udleder. Vi udskyder 6200 tons kvælstof til næste vandplanperiode, og det svarer præcis til det forslag den tidligere regering fremsatte, siger Eva Kjer Hansen.

/ritzau/