Blå blok vil have domstol for unge ned til 12 år

Den kriminelle lavalder har tidligere splittet højrefløjen, men nu har de fire partier i blå blok fundet sammen om et straffesystem, der omfatter børn helt ned til 12 år.

Modelfoto: Pigebander og vold. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kriminelle lavalder har været en omdiskuteret størrelse i de blå partier de seneste år. Men nu er Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og den nye konservative formand Søren Pape Poulsen blevet enige om en fælles linje.

I en kronik i Berlingske foreslår de fire partiformænd, at man opretter en særlig ungdomsdomstol og en ungdomskriminalforsorg for de helt unge mellem 12 og 17 år, der begår kriminalitet. Tankerne skal udmøntes i et beslutningsforslag i det kommende folketingsår.

»Vi har et problem med en gruppe unge, som begår ret alvorlig kriminalitet, og som vi ikke håndterer godt nok. Tanken med det her forslag er at angribe problemet på en ny måde,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Forslaget lægger også op til, at den kriminelle lavalder, der nu ligger på 15 år, skal sættes ned til 12 år, hvis blå blok vinder et kommende valg.

»Det har længe været et ønske fra vores side, og jeg synes, det er utroligt glædeligt, at vi har mulighed for at præsentere vælgerne for nogle konkrete ting, vi er enige om,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Forslag vil skabe debat

Det er samtidig meningen, at det nye system skal give mere viden om, hvordan man bedst holder unge ude af kriminalitet.

»I dag er det i høj grad kommunerne selv, der slås med udfordringerne, og derfor kan man også se, at det håndteres med nogen forskellighed. Jeg tror, det vil være en styrke at udvikle et nationalt system,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Ungdomsdomstolen vil skulle bestå af dommere og børnesagkyndige specielt uddannet til at håndtere helt unge kriminelle. Ved de mest alvorlige forbrydelser skal domstolen have mulighed for at overføre sagerne til det »voksne system«, og på samme måde skal personale fra kriminalforsorgen kunne flyttes til ungdomskriminalforsorgen, når der er tale om hård kriminalitet.

»Vores forslag kommer til at skabe debat, og der vil utvivlsomt blive malet skræmmebilleder af, hvordan vi vil sætte børn i fængsel. Det er selvfølgelig forkert. Børn og unge under 18 år skal nøjagtigt som i dag ikke sidde i almindelige fængsler med voksne kriminelle,« skriver de fire partiledere i søndagens Berlingske.

Gammel uenighed

Det er ikke første gang, indsatsen mod de helt unge kriminelle har været på den blå dagsorden. Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti har tidligere stillet lignende forslag, og det nye er således, at de fire partier er blevet enige om et fælles fodslag.

Tidligere har Det Konservative Folkeparti modsat sig både tanken om en ungdomsdomstol og forslag om at sænke den kriminelle lavalder. Blandt andet såede partiet tvivl om den daværende VK-regerings linje på området, da Brian Mikkelsen, der på det tidspunkt var konservativ justitsminister, lagde afstand til Lars Løkke Rasmussens udtalelser om, at den kriminelle lavalder skulle ned.

I dag er partiet helt på bølgelængde, og dermed er linjen for de fire partier lagt:

»Det her handler om at se på det samlede udspil. Der er ingen, der har 90 mandater, så man må mødes et sted. Men det her handler om indholdet, og vi har ikke kæmpet hårdt for at nå hinanden i det her,« siger Søren Pape Poulsen.

Kristian Thulesen Dahl mener, at det er sager som den, vi så i sommer, hvor tidligere folketingsmedlem Naser Khaders datter blev overfaldet af en bande 14-årige piger, der har fået Konservative til at ændre mening:

»Vi har presset på for det her længe, og det er dejligt at se, at de, der tidligere måtte have været skeptiske, har ændret mening. De har nok også kunnet se, at der er sager, hvor man har set unge mennesker, der har gemt sig under den kriminelle lavalder.«

Bedste resultater i 12 år

Men ifølge den socialdemokratiske retsordfører Trine Bramsen er det misforstået, at man forestiller sig, at et stort antal unge i dag »gemmer sig« bag lavalderen:

»Intet bekræfter, at unge kalkulerer med den kriminelle lavalder. Var det tilfældet, skulle vi have set flere helt unge kriminelle, efter vi har sat den kriminelle lavalder op. Men vi har rent faktisk set et fald i kriminaliteten i denne her aldersgruppe.«

Hun understreger, at udviklingen går i den rigtige retning, og mistænker de fire blå partiledere for at tale kriminaliteten op i stedet for at holde fokus på de positive resultater. Samtidig er hun bekymret for, at helt unge kan blive mere kriminelle af at være placeret i institutioner med andre kriminelle unge.

»Vi har det laveste niveau af ungdomskriminalitet i 12 år, så der er noget, der tyder på, at vi har en model, der virker. Der er intet, der peger på, at det virker at sænke den kriminelle lavalder eller bringe børn for en domstol,« siger Trine Bramsen.