Blå blok slår revner: Konservative og LA har svært ved at se regeringen fortsætte

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ærgrer sig over Lars Løkkes Rasmussen forslag om en regering med Venstre og Socialdemokratiet. Et fremtidig VLAK-samarbejde »ser meget, megert svært ud.« Anders Samuelsen (LA) advarer mod, at Løkkes melding styrke venstrefløjen.

Anders Samuelsen (LA) , Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Søren Pape Poulsen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson, Ida Gu

Hos Lars Løkkes Rasmussens regeringspartnere bliver dagens melding fra statsministeren om en mulig regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet modtaget med alt fra ærgrelse til vantro.

Vicestatsminister og formand for Det konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen kalder sig »trist« over Løkkes udmelding om et muligt S-V-samarbejde.

Søren Pape Poulsen kalder ligefrem konsekvensen af Løkkes melding for »historisk«.

»Det er en historisk udfordring for det borgerlige Danmark. Jeg vil nu bruge resten af valgkampen på at blive endnu tydeligere om, hvad der er Det Konservative Folkepartis politik, og at vælgerne har et reelt valg om, hvilken politik der skal føres i Danmark,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen kommenterede den opsigtsvækkende udmelding om, at idéen om en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet som »et rigtigt forslag« på et pressemøde torsdag formiddag.

På pressemødet præsenterede Løkke en ny samtalebog »Befrielsen øjeblik- Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«, som Løkke selv omtaler som en »gamechanger«.

Samuelsen: Kan skade det liberale projekt mange år ud i fremtiden

I Liberal Alliance advarer formand Anders Samuelsen mod, at Løkkes melding kan skade det borgerlige samarbejde mange år ud i fremtiden.

»Hvis der er et borgerlige parti, der hopper over midten og begynder at samarbejde med Socialdemokratiet, så er der en kæmpe risiko for at så gør man stor, stor skade på det borgerlige liberale samarbejde, og det kan have konsekvenser mange år ud i fremtiden,« siger Samuelsen.

»Det kan kvæle en stemme, der burde være i det borgerlige-liberale Danmark, der kan spille op i mod Socialdemokratiet. Det må jeg advare kraftigt imod. Konsekvensen vil være, at man styrker venstrefløjen, og at man kun diskuterer, hvad vi skal bruge pengene på«.

Den konservative erhvervsminister Rasmus Jarlov kalder det på Twitter herefter et valg mellem »gavebod og socialdemokratisme minus 0,01 procent eller en fortsat kamp for mere borgerligt Danmark med respekt for skatteydernes penge og en stram udlændingepolitik«.

Og Børneminister Mai Mercado giver på Twitter også udtryk for stor undren over Løkkes udmelding.

Liberal Alliances Laura Lindahl mener ligeledes, at Løkkes udmelding er endegyldigt bevis på, at »Liberal Alliance er det eneste liberale parti, der kæmper for det borgerlige Danmark«.

Pape: »Det ser meget, meget svært ud«

Søren Pape Poulsen har ualmindeligt svært ved at se et regeringssamarbejde mellem S og V.

»Helt ærlig, hvad skulle sådan en regering egentlig lave Jeg minder om, at Mette Frederiksen ønsker at tredoble generationsskiftebeskatningen, og hun har ikke afvist, at hun vil afskaffe kontanthjælpsloftet.

Føler du, at VLAK går tl valg som et hold?

»Vi går til valg som tre forskellige partier, og man må sige, at efter dagens melding er der kommet mere spændvidde. Det kan man vist roligt sige.«

Er VLAK-projektet dødt i dine øjne?

»Det ser i hvert fald svært ud nu. Det ser meget svært ud.«

Kan du se en VLAK-regering fortsætte efter valget?

»Det kan jeg godt, men jeg indrømmer det ser meget, meget svært ud efter dagens melding.«

Søren Pape Poulsen har allerede i Berlingske afvist at indgå i et regeringssamarbejde med Venstre baseret på den politik, Lars Løkke Rasmussen har fremlagt i valgkampen.

»Nej, hvad skal vi lave dér? En økonomisk politik, der minder mere om Socialdemokratiets end om Det Konservative Folkepartis, skal vi ikke danne regering på,« sagde Pape i et i interview med Berlingske.

I peger stadig på Løkke som statsminister. Hvorfor det?

»Der er ikke andet alternativ«.