Blå blok i samme surdej som før rokaden

Blot halvanden måned efter regeringsrokaden langer Dansk Folkeparti igen ud efter Løkke Rasmussen og co. Støttepartiet er dødtræt af lønmodtagerkulturen i VK-regeringen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig lå der en forståelse om, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti skulle holde inde med den interne skydning i den borgerlige lejr, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i februar gennemførte sin regeringsrokade.

Siden klimatopmødet havde partiformand Pia Kjærsgaard (DF) brugt vinteren på at opfordre statsministeren til at sætte et nyt hold og komme med et nyt program. Hun kvitterede, da det skete. Meningen var herefter, at foråret skulle bruges på at bekæmpe Socialdemokratiet og SF, som i månedsvis har været foran i meningsmålingerne.

Men våbenhvilen holdt kun i ganske få uger. Med sit læserindlæg i dagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten uddeler gruppeformand Kristian Thulesen Dahl en syngende lussing til regeringens topfigurer Løkke Rasmussen og udenrigsminister Lene Espersen (K).

I Dansk Folkeparti har der længe været utilfredshed med, hvad støttepartiet betragter som en "lønmodtagerkultur" i regeringen. Netop den blev for Pia Kjærsgaard og co. udstillet, da Lene Espersen i sidste uge valgte at rejse på familieferie til Mallorca med familien frem for at mødes med sin russiske og amerikanske kollega i Canada.

Dansk Folkeparti har aldrig været nævneværdigt imponeret af Lene Espersen, som fik voldsomt på puklen, da hun indledte året med at efterlyse justeringer af efterlønsordningen.

I rollen som udenrigsminister har det også generet støttepartiet, at Lene Espersen valgte at iklæde sig et tørklæde, da hun for nylig mødtes med den afghanske præsident Hamid Karzai.

Det er mere usædvanligt, at Kristian Thulesen Dahl i sit læserindlæg inddrager statsministeren så kraftigt i kritikken. Men støttepartiet har ikke været imponeret af statsministerens stabilitet. Hans egen ferietur til Tenerife uden for skolernes ferieperiode og hans afbud til mere end 80 ambassadører af hensyn til familien er ifølge støttepartiet udtryk for samme lønmodtagerkultur. En kultur, som støttepartiet frygter vil smitte af på hele regeringen frem mod næste valg.

Resultatet er indtil videre, at den blå blok er havnet i nogenlunde samme surdej som før regeringsrokaden. På vej til gruppemødet her til morgen betegnede flere ministre Thulesen Dahls kritik som helt forfejlet, hvilket fremkaldte smil på læben hos SFs Villy Søvndal, Holger K. Nielsen og Ole Sohn, der også skulle til gruppemøde lidt længere henad gangen på Christiansborg.

De første dage i Lars Løkke Rasmussens år 2 som statsminister er ikke gået stort bedre end år 1. Med god grund håber regeringen på, at regeringsseminaret på Sørup Herregaard ved Ringsted om et par uger kan bruges til at skabe fokus det nye regeringsgrundlag, hvis indhold de færreste taler om.