Bjarne Corydon får toppost i McKinsey

Bjarne Corydon forlader dansk politik og bliver ny global direktør for The McKinsey Center for Government. Her skal han bl. a. hjælpe regeringer med at udvikle den offentlige sektor i en lang række lande.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon forlader dansk politik for at blive ny global direktør for konsulenthuset McKinsey Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et opsigtsvækkende jobskifte forlader fhv. finansminister, Bjarne Corydon, dansk politik for at tiltræde som ny global direktør for The McKinsey Center for Government (MCG).

Dermed rykker Bjarne Corydon ind på en central plads i den verdenskendte management- og konsulentvirksomhed, McKinsey, der løser opgaver for store virksomheder, start-ups, offentlige institutioner og regeringer over hele kloden. Han afløser Diana Farrell, der tidligere var økonomisk rådgiver for præsident Barack Obama i Det Hvide Hus og i dag står i spidsen for JPMorgan Chase Institute.

Bjarne Corydon træder med andre ord ind i et højtprofileret job i den globale konsulentverden, når han har sin første arbejdsdag hos McKinsey den 1. februar 2016.

»Det er en stilling med store muligheder for at gøre en forskel på et felt, som jeg brænder for. Det vil sige, hvordan får vi mest ud af vores menneskelige ressourcer, og hvordan får vi mest kvalitet for de penge, vi investerer i den offentlige sektor,« siger Bjarne Corydon.

The McKinsey Center for Government har afdelinger i bl.a. København, Washington og Singapore og arbejder tæt sammen med offentlige administrationer over hele verden. Fremover bliver det Bjarne Corydons opgave at lede og udvikle MCG's position med base fra McKinseys københavnske kontor, men med intens rejseaktivitet.

»McKinsey arbejder allerede for mange af verdens regeringer og hjælper med at få mest ud af fællesskabets ressourcer. Jeg skal sørge for, at vi udnytter erfaringerne på tværs af landegrænserne, og jeg skal sikre, at vi hele tiden løfter vores løsninger til et højere niveau,« siger Bjarne Corydon.

Han peger på, at mange lande står overfor samme grundlæggende udfordringer, og at de offentlige sektorer i mange vestlige lande presses fra flere sider.

»Der bliver ikke flere penge at gøre godt med i den fremtid, der venter, og samtidig vokser borgernes krav til den offentlige sektor. Vi får flere ældre i næsten alle vestlige samfund, og borgerne ønsker løsninger, der i højere grad er skræddersyet. Derudover sker der enorme forandringer - teknologisk, socialt og kulturelt - som vi skal håndtere og få det bedste ud af,« lyder det fra Bjarne Corydon.

I sit nye arbejde vil han trække på sine erfaringer som finansminister, hvor han var med til at trække dansk økonomi gennem en svær krise med store omstillinger. Han mener, at flere af de hjemlige løsninger vil kunne bruges i udlandet.

»Danmark er et af de lande i verden, hvor vi mest offensivt har forsøgt at bruge vores fællesskab til at nå store samfundsmæssige mål. Jeg har været finansminister i en regering, som iværksatte mange forandringer og  reformer. De erfaringer kan jeg bringe i spil i andre sammenhænge. Derudover har jeg erfaring med, hvordan man styrer et samfund som det danske, og de erfaringer vil jeg kunne bruge,« siger Bjarne Corydon og fortsætter:

»Men det er også klart, at jeg vil få indblik i løsninger, som man er nået langt med i andre lande. Det handler grundlæggende om at udvikle ny viden og kunne dele den på tværs. Her kan man efter min mening ikke forestille sig en stærkere virksomhed end McKinsey at gøre det fra.«

Arbejdsopgaverne kommer til at spænde fra at hjælpe vestlige lande med at skabe bedre løsninger for de samme penge, bl.a. gennem styrket ledelse og øget produktivitet. Men han skal også være med til at hjælpe nationer på vej frem med at udvikle velfærd, hvad enten vi taler om bedre sundhed, ældrepleje, pensions- eller uddannelsessystemer.

Ifølge Bjarne Corydon er opgaven med at udvikle den offentlige sektor uhyre vigtig.

»Det undervurderes ofte, hvor vigtig opgaven er. Det fælles - det vil sige den offentlige sektor - udgør en meget stor del af den globale økonomi. Kan vi gøre tingene bedre, er der mange mål, vi har en realistisk chance for at nå som samfund,« siger han.

Overfor Berlingske betoner han, at der er tale om et tilvalg - og at han ikke forlader politik i skuffelse eller vrede.

»Jeg har været dybt engageret i politik, for jeg har altid syntes, at politik er vigtigt. Det mener jeg stadig, selv om jeg ikke længere skal være aktiv. Men jeg synes ikke, at det bør være sådan, at man siger - "én gang politik, altid politik". Jeg vil gerne gøre gavn på andre områder og lære nyt.«

Når han ser tilbage, glæder han sig især over, at han fik lov til at arbejde som finansminister, og han fremhæver skolereformen som det vigtigste, han har været med til.

»Jeg føler, at jeg har fået en unik chance for at gøre en forskel, og af alle de forløb, vi håndterede i Finansministeriet, rækker skolereformen længst frem,« siger han.

Hvilke udfordringer kommer politikerne især til at skulle fokusere på fremover?

»Det spørgsmål skal man overlade til dem at besvare. Men hvis vi vil have et stærkt  fællesskab og vil opretholde den samfundsmodel, som mange mennesker samles om i Danmark, bliver vi nødt til at lave om og udvikle den. Det har været mit mål i politik, og det er dybest set det, som jeg nu skal fortsætte med udenfor Danmark.«

Så når mange håber, at det snart må være slut med reformer, tager de fejl?

»Ja, jeg tror, at de tager fejl.«