Bitter Herning-politiker: »Enhver kan gennemskue, at DF har forfulgt en dagsorden, der handlede om at bringe Thulesen Dahls valgkreds i spil«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

Peter Kofod Poulsen, bagerst til venstre, har som Dansk Folkepartis retsordfører været partiets mand i politiskolesagen. Både han og Kristian Thulesen Dahl bliver på Facebook kritiseret af de Radikales Herning-politiker og tidligere MFer, Johs. Poulsen (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik.

Det er her, vi hver lørdag giver dig ugen i dansk politik i kondenseret form.

Vi kigger tilbage, følger op og sætter i ramme for dig, så du hver weekend kan blive fuldt opdateret på ugen, der er gået.

Og ligesom tilfældet har været i flere af de foregående uger, sætter vi i dag særligt fokus på det, der endte med at udvikle sig til noget af en saga: politiskolen i Vestdanmark.

I sidste uge erkendte justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at den tidligere Venstre-regering havde været lidt for langt fremme i skoene, da daværende justitsminister Søren Pind pegede på Herning som skolens kommende beliggenhed.

Placering skulle ikke længere være »det afgørende«, sagde Søren Pape Poulsen nu. Men han holdt satdig stædigt fast i, at politiet skulle have nybyggeri at flytte ind i. En halv retræte.

Men tirsdag i denne uge måtte regeringen så erkende, at heller ikke dét blev til noget. Nybyggeriet, altså.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet afviste pure, at der skulle bruges omkring 500 millioner kroner på nye lokaler. Og så endte politiskolen i Vejle.

»Jeg synes, det er ærgerligt. Dansk politi havde fortjent de bedste forhold – det kan vi ikke give dem. Så må vi give dem det næstbedste,« sagde justitsministeren.

Peter Kofod Poulsen, DFs retsordfører, og Trine Bramsen, Socialdemokratiets ditto, har derfor smilet om kap, efter at de på et møde mandag med selvsamme justitsminister blev briefet om, at regeringens retræte ikke længere kun var halv, men nu altså hel, idet man accepterede, at det hverken blev til Herning eller nybyggeri.

Du kan læse alt om baggrunden for beslutningen, forløbet op til annonceringen af Vejle, og hvorfor finansminister Kristian Jensen mener, regeringen har begået fejl lige her.

Herning-borgmester, Venstres Lars Krarup, var i dagene op til afgørelsen særdeles aktiv på de sociale medier, hvor han med digitale annoncer blandt andet forsøgte at få DF-formand Kristian Thulesen Dahl til at udtale sig:

Men siden et opslag tirsdag, der sluttede med ordene »Nå ja, - og Rolf er ren...«, har der været stille på Krarups Facebook-profil.

Det har ikke været tilfældet på de Radikales formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Herning Kommune, Johs. Poulsen, der også tidligere har slået sine folder som folketingsmedlem for de Radikale.

Han kom fredag eftermiddag med et frontalangreb på Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl og partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen, der i et debatidlæg i Herning Folkeblad fredag skrev følgende om den radikale folketingspolitiker fra Herning, Andreas Steenberg:

»Det er helt gak, at Andreas Steenberg insinuerer, at DF ville have politiskolen placeret i Vejle. Ikke én eneste gang har vi i DF foreslået, at politiskolen skulle til Vejle.«

Men sådan opfattede Johs. Poulsen ikke situationen:

»Sjældent set en person hælde så meget vand ud af ørerne,« indledte han sit Facebook-opslag fredag - og tilføjede så:

»Enhver kan gennemskue at DF har forfulgt en dagsorden, der handlede om at bringe Thulesen-Dahls valgkreds i spil.«

I Vejle er de til gengæld jublende lykkelige.

Borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) havde både tirsdag og onsdag svært ved at skjule sin glæde over, at politiskolen nu skal etableres i byen. Over for Politiken forudså han sågar torsdag, at placeringen kunne føre mere end blot en uddannelsesinstitution med sig:

»Der ligger jo i forvejen en sygeplejerskeskole i Vejle. Og så med en politiskole tæt på. Du kan godt se det, ikke?,« sagde han og forudså flere bryllupper i Vejle i fremtiden.

Landets statsminister kaldte torsdag placeringen for den »næstbedste løsning«:

»Havde det stået til regeringen, så havde vi givet politiet en helt ny politiskole bygget fra grunden, som kunne tage højde for fremtidens udfordringer. Af grunde som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti selv må redegøre for, så vil man ikke have en ny skole,« sagde Lars Løkke Rasmussen til TV2 News.

Ugens andre vigtige politiske nyheder

Og med afslutningen på en langstrakt sag, der endte som en gedigent nederlag for Venstre, regeringen og for Herning-borgmester Lars Krarup, kigger vi nærmere på ugens andre store historier.

Først til diskussionen om åbne samråd.

Antallet af dem er eksploderet på et år.

Og i denne uge var flere markante politikere ude med kritik af seancerne. »Der er en kedelig tendens til, at der går heksejagt i den på de åbne samråd. Det er beskæmmende i forhold til en ordentlig demokratisk kultur,« sagde Uffe Elbæk blandt andet onsdag til Berlingske. Læs meget mere om debatten om de åbne samråd - og se, hvilke politikere der stiller flest samrådsspørgsmål -  her.

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

I dag slutter et todages regeringsseminar på Fyn - det første, siden de indledende fællesmøder i VLAK-trekløverregeringen efter regeringsudvidelsen 28. november sidste år. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen fortæller her, hvorfor en træt Lars Løkke vil have tempoet op og have fremlagt håndgribelig politik.

I den forbindelse kan vi lige få med, at næsten samtlige danske medier torsdag aften kunne erfare, at regeringen arbejder på et forslag om en flad beskatningsmodel for ejerboliger, hvilket kan udløse en skattelettelse for ejerne af de dyreste boliger. Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er imod forslaget, skrev Berlingske.

Væksten var dobbelt så høj under Helle Thorning-Schmidt som hidtil antaget. Det var en stor historie i ugen, der er gået - blandt andet i Jyllands-Posten. I Berlingske torsdag var valgforskere uenige om, hvorvidt fejlskønnet kostede hende regeringsmagten.

Ole Stephensen sagde torsdag på forsiden af Ekstra Bladet »Yes, jeg vil i Folketinget«. Og på et opstillingsmøde torsdag aften, sagde de Konservative i Taastrup så »yes« til Ole Stephensen, der nu officielt er folketingskandidat for Søren Pape Poulsen og co. Portræt af Walter og Carlo-skuespilleren her.

Ole Stephensen stiller op for Konservative. Opstillingsmøde i Taastrup Kulturcenter torsdag d. 26. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

Dansk Folkeparti var det klart mest annoncerede af alle Folketingets partier i 2016. Kristian Thulesen Dahl og co. brugte mere end dobbelt så mange penge (målt i listepriser) på annoncering end nummer to på listen, Socialdemokratiet. DFs pressechef Søren Søndergaard forklarer her partiets annonceringsstrategi.

Onsdag åbnede Lisbeth Zornig Andersen en dør på klem for tanken om, at man en dag kan se hende som politiker. Det gjorde hun over for Berlingske, hvor hun blandt andet sagde, at hun - efter at hun med et glimt i øjet havde sagt til sine børn, at de måtte slå hende med det baseballbat, der står i hjemmet - »ikke længere vil afvise det 100 procent, hvis jeg blev inviteret til Vild med Dans eller politik«.

Overdriver Forsvarets Efterretningstjeneste i sin seneste risikovurdering fra december 2016 truslen fra Putins Rusland i en »afledningsmanøvre,« der skal fjerne fokus fra islamistisk terror? Ja, mente DFs forsvarsordfører på forsiden af Jyllands-Posten tirsdag. Nej, sagde DFs næstformand Søren Espersen onsdag, da han over for Berlingske satte sin forsvarsordfører på plads.

Søren Espersen, Dansk Folkeparti. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

En rekordstor andel af alle asylansøgere meldte sig i 2016 som uledsagede mindre­årige, skrev Berlingske fredag. Til det sagde regeringen: Vi står i en folkevandring.

Fredag kunne Ritzau skrive historien om, at en god håndfuld af regeringens ministerchauffører bekræfter, at de kører mere end det tilladte - og også mere end det forsvarlige, hvorfor de føler sig til fare for trafiksikkerheden. Det kan du læse mere om her.

»Vi foreslår, at hvis man anvender skydevåben i forbindelse med kriminelle forhold, så bliver der lagt 50 procent oveni straffen.« Sådan lød det torsdag fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Forslaget er en del af regeringens bebudede bandepakke - og det blev pænt modtaget af både DF og S.

Onsdag bekendtgjorde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at Danmark forlænger grænsekontrollen frem til maj. Det sker, efter at EU-Kommissionen vil lade fem Schengen-lande forlænge med tre måneder. Mere om den historie her.

Kend din folketingspolitiker

Vi kan også lige nå et uddrag af en af denne uges artikler i serien 'Kend din folketingspolitiker'.

Herunder er det Alternativets Carolina Magdelena Maier, der svarer på, hvad det mest dramatiske øjeblik i hendes politiske karriere har været.

»Da jeg rejse mig op til gymnasieforhandlingerne og sagde: »Så forlader Alternativet forhandlingerne«, fordi ministeren ikke ville give sig på nedskæringer af antal studieretninger. Jeg havde ikke selv besluttet at gå på netop det tidspunkt, og alle andre sad også med et overrasket blik i øjnene.«

Læs hele det interview her.

Og lær flere af folketingets politikere bedre at kende her.

Og på falderebet...

Det var i denne uge, at Danmarks tidligere kulturminister, Bertel Haarder (V), sprang ud som ægte SKAM-fan.

Haarder gik således fuldtonet i brechen for den norske tv-serie, der har opnået næsten kultstatus også i Danmark.

Bertel Haarder fik i øvrigt også lige sendt en stikpille til det, han selv var præsident for i 2011:

»Pippi Langstrømpe har i så henseende haft større betydning end samtlige sessioner i Nordisk Råd,« sagde han mandag til TV2.

Tak fordi du læste med. Hav en god weekend.