Biskopper vil ikke have forbud mod tørklæder

Fem af landets biskopper roser Birthe Rønn Hornbech for at fraråde Folketinget at lovgive omkring religiøs påklædning i domstolene. Man skal ikke lovgive i forhold til en bestemt religiøs gruppe, siger biskopperne.

Foto: Søren Bidstrup. Birthe Rønn Hornbechs holdning imod tørklædeforbud førte i går til, at regeringen netop indførte et forbud. Her forlader hun Christiansborg efter en turbulent dag.
Læs mere
Fold sammen

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) opfordrede i går til, at kristne må »gøre oprør«, hvis politikerne lovgiver mod tørklæder i retten.

Det får hun fuld opbakning til hos landets biskopper. Berlingske Tidende har talt med halvdelen og samtlige biskopper, og de er alle enige i, at et tørklædeforbud ikke burde være et anliggende for politikerne.

»Jeg er enig med Birthe Rønn Hornbech i, at Folketinget ikke skal lovgive om religiøse symboler og påklædning. Konsekvenserne kan blive utilsigtede, og efter min mening er det også unødvendigt. Domstolene kan selv finde ud af, hvem der skal være dommere, og hvordan de skal være klædt,« siger biskop over Københavns stift, Erik Normann Svendsen, som understreger, at han kun taler på egne vegne.

Også biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, bakker op om kirke- og integrationsministerens udmelding.

»Vi har religionsfrihed i Danmark, og som muslim har man lov til at praktisere sin religion. Jeg synes ikke, at staten skal blande sig i, hvilket tøj folk går i. Medmindre man som dagplejemor bærer burka – der er det ikke praktisk, at børnene ikke kan se ens ansigt,« siger han.

Religionsfrygt
Birthe Rønn Hornbechs anbefalinger kom i en kronik i Politiken i går morges – og inden dagen var gået, var det forbud, integrationsministeren argumenterede imod, vedtaget.

Flere af landets biskopper peger på, at hvis Folketinget indfører lovgivning omkring dommeres ret til at bære tørklæde, så er lovgivningen rettet imod en bestemt religiøs gruppe. Det finder de kirkelige overhoveder meget bekymrende.

»Jeg frygter, at vores bekymring over muslimer i samfundet vil føre til religionsforskrækkelse,« siger Erik Norman Svendsen, der suppleres af Roskilde Stifts biskop, Peter Fischer-Møller.

»Dansk Folkeparti har med deres »burkakampagne« forsøgt at puste til den islamforskrækkelse, der er i Danmark. Muslimer er lige så forskellige, som vi kristne er forskellige. Vi skal undgå at skabe en kunstig polarisering,« siger han.

Ribes Biskop, Elisabeth Dons Christensen, mener, at Pia Kjærsgaard og hendes partifæller er på banen, netop fordi religion spiller en større og større rolle i det offentlige rum. Derfor er det vigtigt at have tillid til medborgere med en anden religiøs baggrund, forklarer hun.

»Jeg vil mene, at en dommer med en dansk embedseksamen har kendskab til landets love og dermed også dømmer, som de skal. Så er jeg egentlig ligeglad med, hvad de har på hovedet,« siger hun.

Dobbeltmoral
Der er tale om dobbeltmoral, når partier i Folketinget vil bestemme, hvilken religiøs påklædning grupper af offentligt ansatte må bære, mener Karsten Nissen, Viborg Stifts biskop,

»Jeg synes, Folketinget skal tænke meget over, hvad det er for et land, vi lever i. Kirke og stat er jo ikke adskilt. Danmark har jo faktisk en trosbekendelse i sin grundlov. Staten understøtter den evangeliske-lutherske kirke. Derfor kan man ikke forbyde religiøse symboler,« siger han.