Bilka-besøg, spinningtimer og torskegilder - her tager politikerne på turné

Modsat populæropfattelsen skærmer de folkevalgte sig ikke kun bag Christiansborgs tykke mure, men krydser i ny og næ Frederiksholms Kanal og bevæger sig ud »i virkeligheden.« Politiko.dk giver et overblik over en række politikeres seneste ekskursioner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Valgkampen er i gang!« er blandt de foretrukne udråb, når statsministeren besøger Bilka, eller andre toppolitikere tager på visit hos virksomheder, organisationer eller sportsklubber rundt om i landet. Politikerne slår derimod selv gang på gang fast, at de er agter at høste viden.

Som da Helle Thorning-Schmidt (S) under sit Bilka-besøg i januar sagde, at »når vi politikere bliver på Christiansborg, så bliver vi beskyldt for at gemme os bag de tykke mure. Når jeg så er i Ishøj for at lære noget, så er det også galt.«

Svaret ligger nok et sted midtimellem. Politikerne deler i hvert fald flittigt tanker om og billeder fra deres besøg på de sociale netværk - ofte fulgt af politiske budskaber. Med udgangspunkt derfra forsøger Politiko.dk her at give et overblik over et udsnit af toppolitikernes færden i 2015.

Helle Thorning-Schmidt (S):

»Det tager kun fem minutter at handle i Fakta,« lød et populært slogan engang, men for konkurrenten Bilka kan kunden nyde opmærksomhed noget længere, i hvert fald hvis hun også er regeringsleder. Og sjældent er et besøg i Bilka blevet så omtalt, som da Helle Thorning-Schmidt 5. januar slog vejen forbi filialet i Ishøj. Officielt for at besøge en arbejdsplads, der har haft succes med at få danskere med anden etnisk baggrund i arbejde.

Siden da har statsministeren været i Sierra Leone for at besøge danskere, der er rejst til det vestafrikanske land for at bekæmpe ebola-epidemien, en møbelvirksomhed med succes i Allerød, metrobyggeriet ved Hovedbanegården i København og SydhavnsCompagniet, hvor borgerne i denne del af hovedstaden kan få et billigt måltid, i stedet for at maden smides ud. Ifølge Helle Thorning-Schmidts facebookside fik hun blandt andet kylling med rosmarin og tomatsalat serveret.

Bjarne Corydon (S):

Finansminsteren har på det seneste også flere gange lagt regnearkene i Kancellibygningen fra sig og er taget ud i landet. Mandag lagde Bjarne Corydon således vejen forbi ostevirkesomheden Osteriet & Ko i Slagelse. I ugen forinden har han desuden været forbi handelsgymnasiet i Vejle og svare på spørgsmål fra de unge om international økonomi og besøgt jern- og metalvirksomheden BEMA A/S i Haderslev sammen med Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

Morten Østergaard (R):

Økonomi- og indenrigsministeren har været på langfart i januar - i øvrigt sammen med finansminister Bjarne Corydon. For de to tog et smut over Atlanten, og i USA har Morten Østergaard blandt andet lade sig interviewe af CNN. En mindre fremtrædende tv-rolle havde han derimod til Danmarks Indsamling lørdag, hvor han sad klar i callcentret. Til de andre politikeres forsvar skal her lyde, at en stor portion af de folkevalgte også mødte op til indsamlingen.

Pia Olsen Dyhr (SF):

Det er ikke kun statsministeren, der fornylig har iklædt sig gul vest og sikkerhedshjelm og besøgt et transportbyggeri. SFs formand var i januar forbi Femern Bælt-byggeriet i selskab med 3Fs formand, Per Christensen. I den helt anden skala har Pia Olsen Dyhr blandt andet anmeldt et afsnit af X-Factor for dr.dk. Hele fem stjerner kvitterede hun med, for »man bliver altså glad i låget, når en af deltagerne bare kan synge,« som hun efterfølgende skrev på Facebook.

Johanne Schmidt-NIelsen (EL):

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, har ikke nøjedes med at besøge danskere ude i landet; hun har også haft en flok borgere på besøg på Slotsholmen. Nemlig en gruppe skoleelever, der var i praktik. At dømme efter Schmidt-Nielsens efterfølgende Facebook-opslag, delte eleverne på mange måder Enhedslistens synspunkter om alt fra klimaforandringer til multinationale selskaber.

Anders Samuelsen (LA):

Politikere fra alle Folketingets partier - undtagen Enhedslisten - var i sidste uge inviteret på besøg hos de danske styrker i Kuwait. Med på turen var Liberal Alliances formand, der på Facebook slog fast, at han var dybt imponeret over de danske soldaters indsats. Et par dage før var det derimod repræsentanter for landbruget han mødte - denne gang i Sorø.

Søren Pape Poulsen (K):

For formanden for Det Konservative Folkeparti har uddannelsesinstitutioner flere gange været ramme om hans politiske ekskursioner i januar. Han var blandt andet med til at skyde skolevalget i gang på Vinderup Realskole nord for Holstebro, og han besøgte gymnasiet i  hjembyen Bjerringbro, hvilket på Facebook blev markeret med en selfie foran de fremmødte gymnasiaster.

Lars Løkke Rasmussen (V):

Søren Pape Poulsen er dog ikke den eneste formand, der har været på skolebesøg. Hans foretrukne statsministerkandidat, Venstres Lars Løkke Rasmussen, har til gengæld været forbi Rybners Gymnasium i Esbjerg og Sct. Nicolai Skole i Køge. At dømme efter, hvad politikerne i al almindelighed slår fast på Facebook, er nutidens unge ikke så uinteresserede i politik, som de ofte skal høre for, og også Venstre-formanden konstaterede, at eleverne stillede gode spørgsmål. Om han blev bespist på uddannelsesstederne fremgår derimod ikke. Til gengæld stod der fisk på menuen, da LøkkeFonden midtvejs i måneden holdt torskegilde i Thyborøn.

Kristian Thulesen Dahl (DF):

Dansk Folkepartis formand har ligeledes været i sadlen siden nytår. Og for Kristian Thulesen Dahl skal det forstås helt bogstaveligt. For samtidig med Danmarks Indsamling deltog han i et spinning-arrangement i Silkeborg til fordel for Børnecancerfonden. I stedet for træningstøjet havde han dog trukket i skjorte og jakke, da han tidligere på måneden besøgte først Julemærkehjemmet Kildemose i Ølsted og derefter vækst- og Iværksætterhuset C4 i Hillerød.

Pia Kjærsgaard (DF):

Kristian Thulesen Dahls tidligere formand, Pia Kjærsgaard, fik mandag desuden en del opmærksomhed, da hun besøgte det udsatte boligområde Gadehavegård i Høje-Taastrup. Opmærksomheden skyldtes ikke mindst, at DFs værdiordfører i Gadehavegård iklædte sig, hvad der for mange kunne minde om et muslimsk tørklæde, som hun ellers er erklæret modstander af. Ifølge Kjærsgaard tog hun dog alene sit sjal over hovedet, fordi »det var hundekoldt og sneede.«