Bidragsydere går lige til grænsen

Pelsavlerne Kopenhagen Fur erkender, at man donerer netop 20.000 kr. til enkelte politikere, så politikerne har mulighed for at skjule beløbet.

ARKIVFOTO I flere tilfælde har minkavlerne fra Kopenhagen Fur lagt sig præcis på 20.000-grænsen for, hvornår beløb skal oplyses. Her ses et billede fra en tidligere auktion hos Kopenhagen Fur. Foto: Jørgen Kirk/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op til den kommende valgkamp vil brancheorganisationen Bryggeriforeningen gerne støtte socialminister Manu Sareen (R). Bryggeriforeningen har givet præcis 20.000 kr.

Op til den kommende valgkamp vil brancheorganisationen Bryggeriforeningen gerne støtte de Radikales finansordfører og gruppeformand, Camilla Hersom.  Bryggeriforeningen har givet præcis 20.000 kr.

Op til den kommende valgkamp vil minkavlernes andelsselskab Kopenhagen Fur også gerne støtte Camilla Hersom. Kopenhagen Fur har givet præcis 20.000 kr.

Partifællerne fra de Radikale Zenia Stampe og Marianne Jelved har også modtaget præcis 20.000 kr. fra Kopenhagen Fur.

Det viser et udtræk fra Berlingskes nye database over de enkelte politikeres valgpenge, fordi netop en række af de Radikale folketingsmedlemmer har valgt at lægge deres valgbudget åbent frem.

Dermed placerer bidragsyderne sig nøjagtig på grænsen for, hvornår politikerne ifølge loven har mulighed for at skjule afsenderen. Ifølge reglerne skal man indberette, hvis man får mere end 20.000 kr. Havde politikerne modtaget 20.001 kr. fra Kopenhagen Fur eller Bryggeriforeningen via partiernes kredsforeninger, var det lovpligtigt at oplyse navnet på donoren. I Danmark behøver politikerne ikke at oplyse beløbets størrelse.

Det har tidligere været diskuteret, om bidragsyderne eller politikerne har spekuleret i beløbsgrænsen på 20.000 kr. for at undgå offentlighed. Eksempelvis har Saxo Banks direktør, Lars Seier Christensen, oplyst, at han tidligere har afvist politikere, som bad om penge lige under grænsen. Tidligere er det også kommet frem, at Kopenhagen Fur har givet netop 20.000 kr. til udvalgte politikere fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Nu erkender Kopenhagen Fur, at det ikke er tilfældigt, at politikerne får netop 20.000 kr.

»Det er et meget naturligt sted at lægge beløbet. Når nu man skal oplyse beløb over 20.000 kr., så er det meget naturligt at give 20.000 kr., fordi det giver folk nogle frihedsgrader,« siger Sander Jacobsen, direktør for public affairs i Kopenhagen Fur.

Han afviser, at Kopenhagen Fur direkte spekulerer i reglerne.

»Nej, vi giver et beløb, og så går vi ud fra, at politikerne kan overholde reglerne. De har jo selv lavet dem.«

Men det er bevidst, at I lægger jer præcis på grænsen?

»Højst sandsynligt,« siger Sander Jacobsen.

Kopenhagen Fur er tidligere blevet nævnt i debatten om partistøtte, fordi Venstre for et år siden - midt under partiformand Lars Løkke Rasmussens (V) sag om tøjkøb for 152.000 kr. - blev klar over, at man havde glemt at indberette et støttebeløb på 70.000 kr. fra Kopenhagen Fur fra 2012.

Kopenhagen Fur vil ikke oplyse, hvem man støtter, eller hvor mange penge pelsavlerne sender ind i valgkampen. Sander Jacobsen tilføjer, at man heller ikke kan vide, om Kopenhagen Fur altid giver 20.000 kr.

Adspurgt om kriterierne for at få støtte forklarer Sander Jacobsen:

»Man skal have vist interesse for vores erhverv, f.eks. ved at besøge en minkfarm eller vores virksomhed. Men vi har ikke konkrete retningslinjer for, hvornår man får penge. Du kan ikke kalde det en belønning. Det er mere en ressource.«

Hvad vil I opnå med at give penge til politikerne?

»At vi bidrager til, at den politiske debat sker på et sagligt og oplyst grundlag.«

Hvorfor bliver debatten mere oplyst af, at I giver penge?

»Fordi man som politiker får et ressourcemæssigt stærkere grundlag til at indhente oplysninger. Det kan også frigive andre ressourcer til at ruste sig til at få information,« siger Sander Jacobsen fra Kopenhagen Fur.

Bryggeriforeningen har også ved tidligere valg været aktive donorer og gav eksempelvis ved folketingsvalget i 2011 beløb over 20.000 kr. til Socialdemokraterne, de Konservative og Liberal Alliance, fremgår det af partiernes regnskaber. Men Bryggeriforeningen vil intet oplyse om, hvem man giver hvad. Foreningen vil heller ikke forklare, hvorfor man giver netop 20.000 kr.

»Vi kommenterer ikke på vores partistøtte,« siger direktør Niels Hald.

Hvorfor?

»Det har jeg heller ingen kommentarer til,« siger Niels Hald.

Danmark har gentagne gange fået international kritik for ikke at have gennemsigtighed om de politiske pengestrømme, som er støt stigende.

Et ekspertudvalg anbefalede i marts en række punkter til at skabe mere åbenhed. Regeringen har med afsæt i anbefalingerne bl.a. spillet ud med, at grænsen på 20.000 kr. skal halveres, så alle bidragsydere, som giver over 10.000 kr., bliver offentlige. Men de borgerlige partier – med Venstre i spidsen – er tøvende med at skabe mere åbenhed.

Professor i offentlig ret Jørgen Albæk Jensen sad med i ekspertudvalget. Han understreger, at det ikke er forkert at give netop 20.000 kr.

»Man udnytter de eksisterende regler,« siger han.

De Radikales Camilla Hersom oplever det ikke som et problem, at hun fra både Bryggeriforeningen og Kopenhagen Fur har fået netop 20.000 kr.

»Forskellen er, at havde jeg fået 21.000, så skulle jeg oplyse det. Nu har jeg muligheden for, at donorerne forbliver anonyme. Men jeg kan ikke se, at det er problematisk at give præcis 20.000 kr. Det problematiske er, at vi har nogle regler, der omgås. Der er jo rigeligt at komme efter. Det har jeres dækning jo vist,« siger Camilla Hersom.

Hun refererer til, at Berlingske det seneste år har afsløret en stribe eksempler på, at politikerne har omgået loven.

Hersom fremhæver, at de Radikale ønsker mere åbenhed, bl.a. en lavere grænse for, hvornår man skal oplyse bidragsyderen.

Camilla Hersom ved ikke, hvorfor f.eks. Kopenhagen Fur giver lige penge til hende.

»Det er mit indtryk, at virksomheden støtter bredt. Jeg har ikke været på nogen minkfarm, siden jeg var barn, men vi har som folketingsgruppe holdt møde med Kopenhagen Fur, ligesom vi gør med alle mulige andre,« siger Camilla Hersom.