Bevæbnet med et ministersvar vil Ida Auken have regeringen til at droppe ny oliejagt: »Ellers er man jo hykler«

De Radikales Ida Auken anklager nu regeringen for inkonsistens i synet på fossile investeringer, eftersom klima- og energiminister Dan Jørgensen endnu ikke har erklæret sig villig til helt at sløjfe nye olietilladelser i Nordsøen. Årsagen er et svar til Folketinget om et to måneder gammelt møde i Luxembourg.

»Jeg synes, man skal leve op til de principper, man praktiserer over for resten af verden,« siger Ida Auken (R), og det mener hun ikke, at regeringen gør, hvis det ender med at tillade ny oliejagt i Nordsøen. Her ses Ida Auken sammen med bl.a. klima- og energiminister Dan Jørgensen (til højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Som minister skal man træffe mange beslutninger.

For klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har det siden hans tiltrædelse været sikkert, at en af de svære af slagsen bliver afgørelsen om, hvad der skal ske ude i den del af Nordsøen, der hedder Centralgraven.

Flere selskaber har ansøgt om tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i området i den såkaldt ottende udbudsrunde, men nordsøolien er et kildent emne både klima- og finanspolitisk, og torsdag valgte Dan Jørgensen derfor at udskyde beslutningen, indtil Folketinget har forhandlet klimahandlingsplan, og regeringen har fået mere viden om konsekvenserne af den ene eller anden beslutning.

De Radikale har siden efteråret ønsket, at regeringen helt sløjfer udbudsrunden, og selv om partiets klima- og energiordfører, Ida Auken, glæder sig over udskydelsen, mener hun også, at det er inkonsistent, at regeringen ikke bare aflyser udbuddet.

Det skyldes – siger hun til Berlingske – et svar, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) 11. november gav til Folketingets Erhvervsudvalg.

Kollerup er som erhvervsminister medlem af styrelsesrådet for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), der få dage senere holdt bestyrelsesmøde i Luxembourg. Investeringsbanken er ejet af EU-landene i fællesskab, og i svaret slog Simon Kollerup fast, at investeringsbanken er et af de instrumenter, regeringen vil tage i brug for at realisere sine ambitioner på klimaområdet.

»Det er min klare holdning, at EIB skal have en ambitiøs tilgang til de energiprojekter, der får finansiering. Mit ønske er, at EIB stopper med at finansiere energiprojekter, der er knyttet op på fossile brændsler, hurtigst muligt. Fra dansk side arbejder vi derfor hårdt for at trække den nye energiudlånspolitik i den retning, og jeg kan bekræfte, at det også vil være tilfældet på det kommende bestyrelsesmøde,« skrev ministeren.

En sammenhængende regering

Men hvis investeringsbanken ikke skal finansiere fossile energiprojekter, bør den danske stat heller ikke, mener Ida Auken.

Af betingelserne for den ottende udbudsrunde fremgår det, at Nordsøfonden på statens vegne vil deltage i de nye koncessioner med en andel på 20 procent.

»Jeg synes, at vi skal have en sammenhængende regering, der tager deres egne ord alvorligt og ikke kun klemmer dem ned over andre, men faktisk selv lever op til dem,« siger den radikale politiker:

»Når vi fortæller resten af verden, at de ikke skal producere mere kul og olie, skal vi heller ikke gøre det selv.«

Er det ikke fornuftigt nok, at regeringen i hvert fald foreløbig siger, at man venter og først ser på det på den anden side af klimahandlingsplanen?

»Nej, jeg synes, man skal leve op til de principper, man praktiserer over for resten af verden. Og når man fortæller Den Europæiske Investeringsbank, at de ikke skal putte flere penge i sort infrastruktur – hvad jeg er helt enig i – skal man jo gøre det samme herhjemme. For ellers er man jo hykler. Og det vil sige, at vi ikke skal investere flere midler i sort infrastruktur fra statens side,« siger Ida Auken.

Afviser hykleri

Anne Paulin, der er klima- og energiordfører for regeringspartiet, Socialdemokratiet, afviser i en skriftlig kommentar kritikken om hykleri. Hun kalder meldingen i forhold til Den Europæiske Investeringsbank »helt rigtig«

»For der er behov for, at vi fra politisk hånd er med til at facilitere, at mere kapital rykker sig fra de fossile til de grønne investeringer,« skriver hun i en SMS.

I forhold til Nordsøen skriver hun, at der er behov for en undersøgelse, og at »det er klart,« at beslutningen om udbuddet må ses i sammenhæng med de øvrige klimainitiativer, som regeringen forventer at tage.

»For vi skal vide, om et reduceret udbud i Nordsøen er et reelt grønt bidrag, eller om der er andre stærkere måder, at den grønne omstilling kan fremmes på. Der er forsat usikkerhed om de klimamæssige effekter, og det er det, som vi nu vil have boret ud yderligere,« skriver hun.

Foreløbig er Ida Auken dog fortrøstningsfuld.

»Det glæder mig, at vi har kunnet presse dem helt hen til en udskydelse. Nu må vi presse dem færdige, så det helt bliver aflyst,« siger hun.