- Betaling af Taleban er en desperat løsning

At kunne købe sig til fred i Afghanistan virker usandsynligt og som en sidste udvej, mener Radikale Venstres Niels Helveg Petersen.

Danske soldater i forhandlinger med almindelige lokale afghanere i den grønne zone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiltroen til planen om at købe sig til fred i Afghanistan kan ligge på et meget lille sted for Radikale Venstres udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen.

- Det er konkret ikke noget, jeg synes, man skal lade være med at prøve, men jeg har ikke meget tiltro til, at det giver resultater. Det er lidt desperat, at man vil forsøge at købe fjenden. Det er også et udtryk for, at det ikke går ret godt. Rapporterne er nedslående, og så er en sidste udvej, at forsøge at købe sig til noget, siger Niels Helveg Petersen.

Din mening: Er det en god idé at betale Taleban for fred?

I stedet for at læne sig op af forestillingen om, at man kan købe sig til talebanernes loyalitet, så ønsker den radikale udenrigsordfører, at soldaterne får større succes med deres nuværende indsats.

- Jeg ser helst, at der er større fremgang med alliancen både med hensyn til genopbygning og held med at skabe ro i de områder, hvor man rykker ind. Det har man ikke været i stand til endnu - især i Mehtar-området, siger Niels Helveg Petersen.

Udenrigsminister Lene Espersen nåede ikke frem til de vestlige landes konference med den afghanske præsident, Hamid Karzai, i Kabul i dag. Men det var meningen, at hun skulle meddele, at Danmark over de kommende år vil betale 30 millioner kroner til en såkaldt reintegrationsfond, hvorfra milliarder af kroner skal kanaliseres ud til gavn for tidligere talebanere.

Det er afgørende for Afghanistans fremtid, at dens befolkning forsoner sig med hinanden, og at de talebankrigere, som er inden for rækkevidde, får et tilbud om at vende tilbage til samfundet, mener udenrigsministeren, der får fuld opbakning fra både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

De danske soldater støtter også op om idéen om at betale Taleban for fred:

- Vi er nødt til at tage andre midler i brug i Afghanistan. Her kan 30 mio. kr. være godt givet ud som en måde, hvorpå vi kan vinde de mere moderate talebanere over på vores side, siger næstformand i Hærens Konstabel- og Korporalforening, Vagn Jensen.