Beslutning om jysk lufthavn må vente

Regeringen kommer ikke som ventet med sin foreløbige holdning til ny østjysk lufthavn i år. Først skal Aarhus Kommune lave analyser, og det kan tage et år ekstra, vurderer rådmand.

Det bliver ikke i 2015, at der kommer afklaring på en ny østjysk lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årtier har østjyderne diskuteret, om det vil være galt eller genialt at bygge en ny lufthavn tættere på Aarhus som afløser for den nuværende lufthavn i Tirstrup.

Aarhus Byråd havde forventet, at transportminister Hans Christian Schmidt (V) inden nytår ville vende en foreløbig tommelfinger op- eller nedad for drømmen om en ny lufthavn. Men det kommer ikke til at ske. Trafik- og Byggestyrelsen har nemlig brug for en række analyser, inden der kan tages foreløbig stilling.

Bünyamin Simsek (V), rådmand og leder af Venstre i Aarhus Byråd, erkender, at afklaringen trækker ud.

»Det var borgmesterens ambition, at det skulle afklares omkring nytår. Det er det, han har meddelt byrådet, men vi må nu konstatere, at det er ikke muligt med de ønsker og krav, der naturligt er kommet fra Trafikstyrelsen,« siger han.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ønsker ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt. Først senere på ugen vil han komme med sin vurdering offentligt, lyder det fra Aarhus Rådhus.

Et politisk flertal i Aarhus Byråd besluttede for få måneder siden at undersøge muligheden for at bygge en ny lufthavn ved Thomasminde nord for Aarhus som erstatning for den nuværende i Tirstrup på Djursland. Men før spaden kan sættes i jorden, skal transportministeren og Folketinget sige ja.

Bünyamin Simsek vurderer, at der går et år ekstra med at lave analyserne, men det kan han godt leve med:

»Nu har vi i 40 år ventet på få et politisk flertal, der ønsker at lave en ansøgning (om at bygge en ny lufthavn, red.). Nu er det flertal tilvejebragt. Om det tager et år mere, synes jeg ikke er så afgørende.«

Både Simsek og Jacob Bundsgaard var fortrøstningsfulde efter et møde med transportministeren i begyndelsen af september.

»Det er vores ambition, at ministeren kan træffe en beslutning før jul. Vi har brug for en hurtig indikation - også af hensyn til de mange mennesker, en flytning vil berøre. Og vi vil gerne undgå at sætte en VVM-analyse i gang til et tocifret millionbeløb, hvis ministeren på forhånd vurderer, at det ikke er realistisk,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard den gang til Århus Stiftstidende.

Transportminister Hans Christian Schmidt sagde efter mødet, at han godt forstår, at Aarhus Kommune gerne vil have en strømpil, inden den investerer i en langvarig og bekostelig VVM-undersøgelse:

»Der er en række forhold, jeg gerne vil have afklaret først. Når de er lavet, kan vi sætte os sammen igen. Men man må forstå, at anlæg af en ny lufthavn ikke er noget, vi ser i en lind strøm, og at vi derfor må have en række afklaringer,« sagde han til Århus Stiftstidende.