Beskyldning om forligsbrud skaber usikkerhed om togfonden

Transportminister Pia Olsen Dyhr har udskudt en omfattende analyse af fremtidens trafikbehov. Det er forligsbrud, lyder det fra en enig opposition, der kræver analysen fremlagt, inden togfonden fastlægges.

Foto: René Strandbygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) har brudt en klokkeklar aftale med et bredt flertal i Folketinget. Sådan lyder det fra de fire borgerlige oppositionspartier, efter ministeren har valgt at udskyde en omfattende analyse af fremtidens trafikale behov.

Analysen, der blev bestilt i forbindelse med den grønne trafikaftale i 2009, skulle efter planen have været præsenteret i løbet af efteråret 2013, men nu har Pia Olsen Dyhr besluttet at vente med fremlæggelsen til april 2014.

Det er fuldstændig uacceptabelt, erklærer Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), der sammen med de øvrige partier har skrevet et brev til ministeren, hvor de beder hende om at droppe udskydelsen.

»Der ligger en klar forligstekst, der siger, at analysen skal være klar i efteråret 2013. Alle fire partier er enige om, at hvis man fra regeringens side ikke lever op til det, så er der tale om et forligsbrud og et alvorligt brud med traditionen for samarbejde mellem partierne,« siger han.

I et brev til forligskredsen skriver Pia Olsen Dyhr, at analysen til 85 millioner kroner udskydes, fordi Togfonden DK vil ændre det trafikale Danmarksbillede. Men det gør bare sagen ekstra alvorlig, mener Kristian Pihl Lorentzen.

»Det er helt grotesk, at regeringen vil investere milliarder i togfonden uden den grundige trafikanalyse, som regeringspartierne selv var med til at bestille. Man er selvfølgelig nødt til at have resultatet af analysen, inden man bruger 28 milliarder kroner på togfonden,« siger han.

Som det eneste af de fire borgerlige partier er Dansk Folkeparti med i aftalen om Togfonden DK. Gruppeformand Peter Skaarup (DF) vil ikke afvise, at den udskudte analyse vil få konsekvenser for partiets støtte til fonden.

»Vi mener stadig, at togfonden er en fornuftig investering, men det er også klart, at vi dermed har en særlig interesse i, at investeringen foretages på et ordentligt grundlag,« siger han.

»Det er ekstremt vigtig, at man har fast grund under fødderne, når man laver investeringer i milliardklassen. Nu vil vi afvente svaret fra ministeren, men jeg mener, at regeringen vil have svært ved at forsvare, at man gennemfører togfonden uden et stærkt fundament i skikkelse af trafikanalysen,« siger Peter Skaarup.

Kristian Pihl Lorentzen siger, at han ikke har fantasi til at forestille sig, at transportministeren vil sidde kritikken overhørig.

»Vi går da ud fra, at hun tager det ad notam og ændrer sin beslutning, når fire ud af syv forligspartier skriver et brev. Vi skal jo kunne stole på forlig,« siger Venstre-ordføreren.

Det har foreløbig ikke været muligt at få en kommentar fra Pia Olsen Dyhr.