Beskæftigelsesministeren går videre med kontroversielt Lejerbo-forslag

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen går nu videre med et radikalt forslag, der vil bytte retten til kontanthjælp for beboerne i Mjølnerparken på Nørrebro ud med en jobgaranti, hvor Lejerbo får ret til at smide beboere ud af deres lejlighed.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen går nu videre med et radikalt forslag, der vil bytte retten til kontanthjælp for beboerne i Mjølnerparken på Nørrebro og ud med en jobgaranti.

Ministerens embedsmænd vil efter et møde med Liberal Alliance og manden bag forslaget, Eskild Dahl Pedersen, der er formand for Lejerbos sociale indsats i Mjølnerparken, nu undersøge, hvilke juridiske muligheder der er for at gøre forslaget til virkelighed, fortæller Liberal Alliances socialordfører, Laura Lindahl, kort efter mødet.

»Vi havde et rigtig konstruktivt møde, hvor vi fik forklaret ministeren om forslaget. Eskild Dahl gav en masse eksempler på, hvorfor det går galt derude, og hvorfor indsatsen ikke har virket. Ministeren var meget interesseret i at høre de helt jordnære eksempler, og nu afsøger han sammen med embedsfolkene rammerne for, hvad der kan lade sig gøre lovgivningsmæssigt inden for grundloven, hvad der er muligt, og om der er noget i forslaget, der skal ændres,« siger Laura Lindahl.

Forslaget år ud på, at alle Mjølnerparkens mere end 350 arbejdsløse beboere får skiftet deres ret til kontanthjælp ud med en jobgaranti, som Lejerbo skal administrere. Afviser beboerne det tilbudte arbejde, skal Lejerbo kunne smide beboerne ud, hvis den kan anvise en anden lejlighed.

Lejerbo mener, de kan skaffe job til alle, og det kan være alt fra seks timer om ugen med at holde øje med en legeplads for de svageste af beboerne til et rigtigt fuldtidsarbejde.

Pengene skal komme fra Københavns Kommune, der skal sende de penge, de i dag giver til beboerne i kontanthjælp, til Lejerbo, der så betaler dem i løn til beboerne.

Optimistisk efter mødet

Ordningen skal fungere som et forsøg i Mjølnerparken, men det kan ifølge Nina Von Hielmcrone, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, vise sig svært.

»Der er ikke grundlag for at fratage folk deres bolig. Det er ikke en del af den lejekontrakt, der er indgået med boligforeningen, og der er heller ikke lovhjemmel for, at kommunen kan gøre det. Aktivloven indeholder regler om sanktioner, og de giver ikke hjemmel til at opsige folk fra deres bolig,« har hun sagt om forslaget.

Grundloven sikrer, at man har ret til forsørgelsesgrundlag, og det er især det juridiske spørgsmål, og om man kan inddrage beboernes bolig, hvis de afviser et jobtilbud, der er problematisk.

Alligevel tror Laura Lindahl på projektet efter dagens møde.

»Det kommer an på, hvordan man skruer det sammen, for de kontanthjælpsmodtagere, der så skulle være en del af det her må slet ikke sige nej til et job, de skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Så jeg er helt klart optimistisk« siger Laura Lindahl.

Jørn Neergaard Larsen har ikke ønsket at kommentere på mødet.