Bertel Haarder: Vi skyder ænder med kanoner

Næstformanden for Folketingets Præsidium nævner Statsløsekommissionen som en sag, der kunne være klaret med en parlamentarisk høring i stedet for en langstrakt og dyr undersøgelse.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et enigt præsidium i Folketinget varsler i fredagens udgave af Berlingske et opgør med dyre og årelange undersøgelseskommissioner. Der skal være et hurtigere og billigere alternativ, understreger Bertel Haarder (V), der er næstformand i præsidiet.

»Jeg forestiller mig, at vi får et supplement i form af et lettere våben. Det, vi har nu, er en kanon, og den bruger vi så også til andejagt. Der har vi altså brug for et lettere håndvåben i mindre sager, hvor vi ikke har lyst til at nedsætte kommissioner, som koster svimlende beløb og tager årevis,« siger Bertel Haarder.

Han og resten af Folketingets Præsidium åbner op for såkaldte parlamentariske høringer, som man blandt andet bruger i potentielle skandalesager i USA, Storbritannien, Sverige og Norge.

»Vi er i det hele taget meget optaget af den norske model. Hvis det kan køre i Norge, så kan det nok også køre i Danmark. De har cirka de samme krav om, at der skal være orden i forvaltningen og så videre. Og hvis de har noget, der fungerer, så lad os da lære af det,« siger Bertel Haarder.

Næstformanden nævner Statsløsekommission som en sag, der kunne have været klaret på en lidt mindre langsommelig og noget billigere måde.

»Nu har jeg været ude i Statsløsekommissionen, og det er dog et kolossalt tabernakel. Sagen handler om, hvorvidt en minister eller nogle embedsmænd var involveret i noget, som vi bagefter kan se var ulovligt. Ærligt talt, det behøver man altså ikke sådan et kæmpemæssigt apparat for. Så jeg synes, at vi i Statsløsekommissionen har et rigtig godt eksempel på, at vi har brug for et lettere håndvåben,« siger Bertel Haarder.

Præsidiet har endnu ikke en færdig model klar til parlamentariske høringer, men vil i første omgang trække på erfaringer fra Norge og formentlig se lidt bort fra den amerikanske model.

»Mit bud er, at det ikke skal være offentligt som i USA. Så kan det misbruges. Og det skal heller ikke være sådan, at et mindretal i Folketinget kan etablere sådan en undersøgelse. Så kan det også blive misbrugt. De er nogle fælder, som vi skal passe på ikke at falde i,« siger Bertel Haarder.