Bertel Haarder sår tvivl om passiv rygning

Sundhedsminister Bertel Haarder forklarede mandag til en journalist, at passiv rygning ifølge ham ikke er skadelig. Haarder raser: Det var ikke et interview.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) sætter nu - mod sin vilje - spørgsmålstegn ved, om passiv rygning er skadeligt.

- Jeg tror ikke på, at passiv rygning er farligt. Jeg er en non-believer af den teori, sagde sundhedsministeren således mandag, efter at han havde deltaget i en høring om rygning på Axelborg i København.

Udtalelsen faldt til blandt andre journalist Klaus Kjellerup, der har beskrevet samtalen på sin blog på netavisen 180grader.dk.

Konfronteret med sin udtalelse kalder Bertel Haarder det over for Ritzau "snavs-journalistik", at Klaus Kjellerup overhovedet har citeret ham. Samtalen forløb nemlig på vej ud af salen, hvor høringen blev afholdt. Bertel Haarder var derfor ikke klar over, at han ville blive citeret for udtalelsen, der ifølge ham er plukket ud af en sammenhæng.

- Jeg vidste ikke, at jeg blev interviewet. Vi stod og småsnakkede. Og derfor synes jeg ikke, det er fair, at det bliver udlagt som sundhedsministerens opfattelse. Det grænser til beluring, siger Bertel Haarder til Ritzau.

- Vi stod og småsnakkede om aktiv rygning kontra passiv rygning. Og så sagde jeg, at det ser ud til, at der er nogen, der overdriver virkningen af passiv rygning. Men jeg blev ikke interviewet, tilføjer han.

Han afviser dog ikke, at han er korrekt citeret af Klaus Kjellerup.

Spørgsmål: Kan man udlede af det, at når du bliver interviewet, så tror du, at passiv rygning er farligt, men ikke når du ikke tror, du bliver interviewet?

- Det vil sige, at jeg beder om, at journalister fortæller mig, når jeg bliver interviewet, så jeg kan være sikker på, at det, jeg siger, bliver gengivet i den rigtige sammenhæng, svarer Bertel Haarder og tilføjer:

- Jeg havde en løs snak med nogle mennesker, hvor jeg sagde, at passiv rygning ikke kan være lige så skadeligt som aktiv rygning. Og at man ikke skal sidestille de to ting.

Ikke desto mindre er der brug for at få belyst sundhedsministerens opfattelse af passiv rygning, mener SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl.

- Det er en helt evidensbaseret viden, at passiv rygning er skadeligt, så jeg er da chokeret over, at sundhedsministeren tilsyneladende lever i en osteklokke fra 1970'erne, siger han og tilføjer:

- Derfor vil jeg selvfølgelig kalde ham i samråd, så vi kan få klarlagt hans holdning.

Også socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, undrer sig:

- I lyset af at statsministeren har gjort det til en af sine ti vigtigste mærkesager, at danskerne skal leve længere, er det tankevækkende, at vi har en sundhedsminister, der baserer sin holdning på tro og ikke på viden, siger hun.

/ritzau/