Bertel Haarder: Regeringen er med på det hele

Politikere har indledt forhandlinger, der skal stoppe hadprædikanter og dæmme op for radikaliserede miljøer.

Foto: Claus Fisker

Kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) var i går vært ved det første af tre møder, hvor politikere skal finde frem til, hvorledes de vil sætte ind over for radikaliserede miljøer og ikke mindst hadprædikanter – blandt andet i kølvandet på TV 2-programserien »Moskeerne bag sløret«.

Der skal sættes hårdt ind over for radikalisering. Så langt er politikerne enige. Men de er ikke enige om, hvordan det skal gøres.

»Vi er meget opmærksomme på, at vi skal undgå at lave noget, der ser ud, som om det gør en masse, men som i virkeligheden ikke har nogen effekt. Hvis vi skal nå at have vedtaget noget i Folketinget inden sommerferien, så skal vi fokusere på nogle enkelte ting,« sagde DFs integrationsordfører, Martin Henriksen, efter det to timer lange møde.

De tre overordnede punkter

Regeringen vil sætte ind over for hadprædikanter og radikaliserede miljøer på tre punkter:

For det første ønsker regeringen at afsøge muligheden for at kriminalisere ytringer. For det andet skal det undersøges, om man kan udstede tilhold, så bestemte personer forhindres i at møde op i moskeer og »genoptage deres hadefulde prædiken«. For det tredje vil regeringen gerne fratage vielseskompetence fra hadprædikanter.

De sigtelinjer er Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne enige i. S ønsker desuden at sætte en stopper for hjemmesider, der indeholder hadske ytringer og opfordrer eller bidrager til radikalisering og ekstremisme. Vel at mærke uden varsel og uden den sædvanlige domstolsprøvelse.

»Det er vigtigt, at vi diskuterer, hvordan vi sikrer, at hadprædikanter ikke kan komme til Danmark, og at vi får styr på de formørkede kræfter. Det, regeringen har lagt frem, er både for lidt og for smalt,« sagde Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, efter mødet.

Mødet handlede ifølge kirkeminister Bertel Haarder fortrinsvis om mulighederne for at kunne fratage trossamfund den offentlige anerkendelse og tilskud og ikke mindst muligheden for at føre skærpet tilsyn med friskoler.

»Der er ingenting, vi ikke kan drøfte. Vi er med på det hele,« siger Bertel Haarder.

Også Enhedslisten, Alternativet og de Radikale deltog ved dagens møde. Fra den kant lyder der bekymring for, om antiradikaliseringsinitiativerne kan ende med at gå ud over demokratiet.

»Vi er ikke med på at underminere vores demokratiske værdier, for så har vi selv solgt ud,« siger de Radikales Sofie Carsten Nielsen.

Partierne mødes på torsdag og igen 28. april.