Bertel Haarder på Folkemødet: »Det har været en dejlig dag«

Det var Venstre-veteranen Bertel Haarder, der i 2011 »opfandt« Folkemødet sammen med Bornholms borgmester, Winni Grosbøll. Og valgkamp eller ej – han kunne ikke drømme om at tilbringe de fire dage andre steder end på Solskinsøen.

Der er rift om Bertel Haarder på Folkemødet, hvad enten det er til en politisk snak eller bare en selfie eller, som her, et gruppebillede. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Strækningen fra den ene ende af Folkemødet i Allinge til den anden kan normalt tilbagelægges på under 20 minutter. I selskab med Bertel Haarder tager det mindst det dobbelte.

Overalt hvor Folketingets 70-årige nestor kommer frem, bliver han mødt af folk, der lige vil hilse på, vil drøfte en sag med ham – eller bare gerne vil have ham med på en selfie.

Og Haarder går velvilligt i knæ for at komme i hovedhøjde på billedet og giver sig, uanset hvor travlt han har, altid tid til at snakke.

»Jeg skal være et sted om fem minutter, men du kan bare gå med, så kan vi snakke på vejen,« er hans faste formular, hvis tidsplanen gør det umuligt at stoppe op.

Bertel Haarder er Folkemødets far. Det var ham, der i 2011, inspireret af den svenske Almedalsveckan på Gotland, foreslog Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, at lave noget tilsvarende. I år fejres femårsjubilæet med det hidtil største program.

Det er også første gang, at Folkemødet falder midt i en valgkamp. Det har fået afbuddene til at strømme ind fra folketingspolitikere og -kandidater, der har travlt med at passe deres hjemlige valgkredse. Og det ærgrer Bertel Haarder.

»Jeg synes jo, de alle sammen skulle have været her, men det er deres afgørelse,« siger han, mens vi klemmer os gennem folkemylderet langs havnen.

»I virkeligheden tror jeg, at de mest skuffede er lobbyisterne, som havde glædet sig til at vade rundt i ledende politikere, som de kunne påvirke. Jeg er ikke sikker på, at borgerne er så skuffede. Opmærksomheden omkring partiledertalerne er stadig det centrale omdrejningspunkt, som det også er på Gotland. Og når det nu er en politikfestival, er det jo ikke så galt, at det handler om politik, inklusiv valgkampen.«

Når det er sagt, kan han godt frygte, at valgkampen kommer til at gå ud over den spontanitet, der har været Folkemødets adelsmærke.

 

»Ideen var jo netop at få politikerne på slap line og få dem til at sige noget, de ikke ellers tør sige. Det er klart, at de politiske deltagere er lidt mere strømlinede i år, end de plejer at være.«

Det autentiske møde ansigt til ansigt

Dagen er startet tidligt. Vi møder Bertel Haarder til et morgenmadsarrangement om, hvordan de sociale medier kan bruges til at få opmærksomhed både på Folkemødet og i valgkampen.

»Jeg synes, det er meget spændende, men jeg tror, at allerede ved næste valg vil der være noget helt andet, der kører,« siger han og udtrykker et stille håb om, at de sociale medier kampagnemæssigt vil miste betydning til fordel for »det autentiske møde ansigt til ansigt.«

Og netop det personlige møde er for Bertel Haarder noget af det vigtigste ved Folkemødet.

»Folk gør sig tanker om mange ting, som man kan få at vide på vej ned ad gaden fra det ene arrangement til det andet. Her er vi i øjenhøjde med folk. Det er jo også det, der får så mange til at komme herover.«

Dagens program er tætpakket. Oprindelig havde Bertel Haarder sagt ja til at deltage i ni arrangementer, men allerede fra morgenstunden har hans assistent, Marie de Fine Licht, presset et par ekstra ind. Først en diskussion hos Amnesty International med bl.a. de Radikales Lone Loklindt om forholdet til de internationale konventioner.

»Det var en god debat på et ret højt niveau. Jeg var med på et afbud, de havde spurgt 15 andre, som ikke ville stille op. Men det var nok godt, det blev mig, Jeg ved trods alt lidt om det,« siger Bertel Haarder tilfreds og giver sig tid til at sætte en autograf på en ung piges sommerhat, tage imod en pjece fra Dansk Sygeplejeråd og få en snak med en repræsentant fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA.

Slagsang til Folkemødet

Næste stop er Radio Folkemødet, hvor han bl.a. bliver opfordret til på stående fod at skrive et haiku-digt om Folkemødet. På tre minutter leverer han ikke bare ét, men to digte. Ingen kunst for en mand, der er kendt for at ryste sange ud af ærmet til enhver lejlighed.

Bertel Haarder har da også skrevet en ny slagsang til folkemødets femårsjubilæum. Den får snigpremiere på skonnerten »Johanne« i Allinge Havn ved et møde om samarbejdet mellem Bornholm og Ystad. Stemningen er høj, og alle skråler med på omkvædet: »Det’ kun én gang om året/At vi mødes her/Og får indsprøjtning i folke-låret/Vi kan ikk’ la’ vær’!«

Men Bertel Haarder må videre. I et propfyldt telt bag Allinge Røgeri diskuterer han sammen med bl.a. EU-kommissær Margrethe Vestager embedsmændenes arbejde. Et emne, der også behandles senere på dagen hos Berlingske Media. Ind imellem diskuterer han så forskellige emner som det nordiske samarbejde og inklusion i folkeskolen og uddannelsessystemet samt deltager i en munter quiz hos Håndværksrådet.

Frokost er der ikke blevet tid til. Bertel Haarder holder dampen oppe på en diæt af kaffe, et par æbler og en banan fra frugtskålene i de telte, han besøger.

Et af dagens sidste arrangementer har hans særlige bevågenhed. Dansk Blindesamfund har lavet en konkurrence om, hvordan man gør Folkemødet mere tilgængeligt for mennesker med handicap. Han skal være dommer og stemmer for et forslag, der bl.a. indeholder en hjælper-app og et folkemødetog, som både kan fragte kørestole, rollatorer og barnevogne rundt i Allinge.

Klokken nærmer sig 19. I allersidste øjeblik er det lykkedes TV 2 News at klemme sig ind med en hurtig stand-up, hvor Bertel Haarder skal kommentere et nyt inklusionsforslag fra SF. Folkemøde eller ej – det er trods alt også valgkamp.

Vi siger farvel på havnen i Allinge. Bertel Haarder har kun ét punkt tilbage på programmet – en velfortjent netværksmiddag på Restaurant Le Port i Vang.

»Det har været en dejlig dag, og Folkemødet er blevet et ægte folkemøde,« siger han.

»Det begyndte som en fætter-kusinefest for eliten. Men det er det bestemt ikke mere.«