Bertel "The Cleaner" Haarder

Endnu engang overtager Bertel Haarder et problemramt ministerium. Følelsesmennesket, idevulkanen og fritænkeren skal igen rydde op på ét af regeringens kerneområder.

Bertel Haarder (V) forlader nu undervisningsministeriet til fordel for posten som indenrigs- og sundhedsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man siger, at Bertel Haarder er blevet blidere med årene.

Han sætter ikke længere små dødningehoveder i margenen på sit ministeriums interne papirer, når han synes, at hans embedsmænd har været nogle klaphoveder.

Enhver journalist, der har haft med Bertel Haarder og en følsom sag at gøre, kan imidlertid tale med om, at følelsesmennesket Bertel Haarder stadig kan gå op i en spids. At hans varmblodede temperament er omvendt proportionalt med det tynde, grå og umiddelbart korrekte ydre.

- Han er en ilter herre, men for mig er det et tiltalende træk. Han er menneskelig. Det er ikke bare fraser og facade med ham, har Søren Krarup fra DF sagt om han – og de to har ellers taget adskillige ophidsede rundgange.

"Rokadens klogeste træk"

Lige så temperamentsfuld og eksplosiv som Bertel Haarder er som menneske, ligeså køligt effektiv regnes han for at være, når det gælder håndteringen af et ministerium og et resortområde. Derfor kalder iagttagere også indsættelsen af den rutinerede, 65-årige tredjegangsminister for en af ”rokadens klogeste træk”. På trods af at flere havde vurderet, at det nu var slut for en af den borgerlige fløjs længst siddende koryfæer.

Bertel Haarder kan – med et udtryk lånt fra Pulp Fiction og lignende film – kaldes The Cleaner. Oprydderen.

Når noget bliver beskidt, rodet og trænger til en dikkedarfri udrensning, sender den borgerlige regering Bertel Haarder ind.
Undervisningsminister for hel generation

Allerede i 1982 blev Bertel Geismar Haarder indsat som undervisningsminister – en post, han beholdt i 11 år og dermed blev undervisningsminister for en helt generation. På godt og ondt; der blev taget alvorlige slagsmål med såvel lærere og elever i den periode. Folkelig er derfor ikke et ord, man kan bruge om Haarder – trods hans evner som visesmed, cyklist og undertiden humorist.

Men rydde op kan han.
I 2003 var der første gang brug for Haarders oprydningsegenskaber, da han indtog Fogh-regeringens værdipolitiske forpost, Integrationsministeriet. En post, som han efter sigende ikke brød sig specielt meget om, men som han bestred med kølighed og effektivitet trods det følelsesladede område.

Det er ikke bare bogstaveligt, men også politisk, at Haarder er i stand til at gå på hænder – længe, stabilt og uden at blive svimmel.

Område, der ikke må tabes

Nu, hvor sundhedsområdet står foran besparelser, omstrukturering og et godt image, er der brug for Haarder igen. Han overtager et område, som VK-regeringen ikke har råd til at tabe til oppositionen på.

Haarder kaldes en af VK-regeringens mest iderige, visionære og lidenskabelige personligheder. Han blev født ind i højskole- og Venstremiljøet, på Rønshoved Højskole, hvor faderen var forstander. Der var havregrød på bordet, fritænkning til helt op under stukken og liberale visioner en masse.

I 1975 blev den nu statskundskabsuddannede Haarder valgt ind i Folketinget første gang.

Trods de mange ministerposter har Bertel Haarder aldrig lagt skjul på, at hans hjerte banker for EU og europæiske forhold.

Derfor var det også en stor skuffelse for Haarder – måske den største i hans karriere – da han i august 2004 var helt klar til at slippe Integrationsministeriet og de mange slagsmål dér til fordel for en karriere i EU. Men han blev forbigået som EU-kommissær. Posten gik i stedet til V-kollega Mariann Fischer Boel, formentlig fordi Anders Fogh Rasmussen, daværende statsminister, ønskede at sende en kvinde til Bruxelles.

I stedet blev Haarder flyttet fra Integrationsministeriet til sit elskede Undervisningsministerium året efter. Og nu – 28 år efter at han tiltrådte som minister første gang – er han klar til en ny udfordring.