Bent Winther: Mette Frederiksen må kigge sig om efter en ny departementschef

Ifølge Berlingskes politiske kommentator er det »et meget hårdt slag for statsministeren,« der godt kan tænke over at igangsætte udarbejdelsen af et nyt stillingsopslag på Statsministeriets hjemmeside.

 
Højdepunkter fra Minkkommissionens pressemøde den 30 juni 2022. Video: Scanpix/Ritzau. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Minkkommissionen vurderer ifølge Berlingskes oplysninger, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar af det offentlige for sin ageren i sagen om de mange millioner aflivede mink.

»Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar,« skriver kommissionen ifølge Berlingskes oplysninger.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, kan det meget vel betyde, at departementschefens stol i Statsministeriet snart vil være ledig.

»Det tyder på, at statsminister Mette Frederiksen må kigge sig om efter en ny departementschef. Når Minkkommissionen vurderer, at der er grundlag for at rejse en sag mod Barbara Bertelsen, er det umuligt at sidde overhørig,« siger Bent Winther.

Den voldsomme kritik og den omfattende medieopmærksomhed, der vil følge med, betyder nemlig, at Barbara Bertelsen vil have svært ved at udføre sit arbejde.

»Mens sagen kører, vil hun være så svækket, at hun ikke kan udføre sit job som landets øverste embedsmand,« siger han.

Et meget hårdt slag

Det er ikke i nyere tid set, at der rejses en tjenestemandssag mod en departementschef i Statsministeriet.

I et nyligt interview med Berlingske slog statsministeren fast, at hun fortsat har fuld tillid til Barbara Bertelsen.

»Ja. Og jeg har tillid til alle vores embedsmænd – også i den her sag.«

Bent Winther lægger da heller ikke skjul på, at den er en af statsministerens allertætteste allierede, der nu risikerer sit politiske liv.

»Barbara Bertelsen har i flere år været Mette Frederiksens tætteste sparringspartner og højre hånd. Hun har bakket hende op, når kritikken haglede ned over hende i sagen om slettede og ikkeslettede sms'er,« siger Bent Winther.

»Derfor er det et meget hårdt slag også for statsministeren,«