Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Efter at Erik Høgh-Sørensen i dag trak sit til kandidatur til formandsposten i Dansk Folkeparti, er kampen gået ind i en ny fase.
»Formandskampen i Dansk Folkeparti er nu så giftig, at den overgår alle andre formandsvalg, som danske partier har været igennem,« siger Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.
Når medlemmerne i Dansk Folkeparti på søndag skal vælge en ny formand, står valget altså nu mellem tre kandidater: Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Morten Messerschmidt.
»Høgh-Sørensen begrunder, at han melder sig ud af formandskampen med, at Morten Messerschmidt som næstformand har støttet, at man ekskluderede Høgh-Sørensen. Det skete efter kontroversielle udtalelser om budgettet i Region Nordjylland, og efter at partiformand Kristian Thulesen Dahl på landsmødet i november havde trukket en hård streg i sandet: Ikke mere offentlig ævl og kævl,« siger Bent Winther og peger på, at Dansk Folkeparti på nuværende tidspunkt har store interne problemer.
»De interne lækager af mails til hovedbestyrelsen af hemmelige optagelser fra gruppemøder, trusler om udmeldelser og at knække partiet over i to og andet viser, at alle kneb gælder i slutspurten om formandsposten. Og at den nuværende ledelse med Kristian Thulesen Dahl i spidsen har fejlet totalt i forhold til at skabe en sober og ordentlig proces,« siger Bent Winther, der vurderer, at Morten Messerschmidt lige nu står stærkt i kampen om formandskabet.
Frygter for deres fremtid
»Dem, der ikke ønsker Messerschmidt som formand, er trængt helt i defensiven og kæmper lige nu med alle midler – også fordi de med en vis ret frygter for deres egen fremtid i Dansk Folkeparti efter et formandsskifte,« siger Bent Winther.
Erik Høgh-Sørensen så umiddelbart ikke ud til at kunne vinde valget på søndag. Den erkendelse kan muligvis have haft betydning for, at han nu trækker sig.
»Erik Høgh-Sørensen var klart den svageste kandidat i feltet på fire, som stillede op. I det lys er det ikke nogen overraskelse, at han trækker sig nu frem for at stå med ydmygelsen og meget få stemmer på søndag,« siger Bent Winther.
Erik Høgh-Sørensen har endnu ikke afsløret, hvem han selv peger på som ny formand – bortset fra, at det altså ikke bliver Morten Messerschmidt.
»Høgh-Sørensen tilhører den yderste islamkritiske højrefløj i partiet og sagde flere gange under en debat mellem de fire kandidater på TV 2 News søndag, at hans mål er at få islam ind i Koranen og Koranen ind i flyet og flyet ud af landet. Selvom han ikke endnu vil sige det, vil det mest naturlige være, at han nu peger på Martin Henriksen, som dermed vil være en smule styrket forud for det ekstraordinære landsmøde i Herning,« siger Bent Winther.