Bent Winther: Det politiske opgør om håndteringen af FE-sagen kan blive »en skandale af svimlende omfang«

Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, kridter stregerne op i den opsigtsvækkende sag, der fredag har ført til sigtelsen af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Bent Winther, Berlingskes politiske kommentator, mener, at sagen nu er blevet et politisk opgør mellem Claus Hjort Frederiksen (V) og forsvarsminister Trine Bramsen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om at røbe eller videregive statshemmeligheder – med en strafferamme på op til 12 års fængsel.

Det oplyser han selv fredag. Det er fortsat uvist, hvad han er sigtet for. I forvejen er chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, varetægtsfængslet for overtrædelse af samme paragraf.

»Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser,« lyder det fra Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, peger på, at sagen nu er blevet et politisk opgør:

»Sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen har gjort sagen politisk. Hjort kritiserede kraftigt sin efterfølger, Trine Bramsen, da hun i august 2020 hjemsendte en række højtstående chefer, heriblandt Lars Findsen og Forsvarsministeriets departementschef. Hjort mente, at det var en meget skadelig overreaktion, og at Bramsen ikke skulle have godkendt den pressemeddelelse, som Tilsynet for Efterretningstjenesterne, TET, udsendte, og som fik afsløringerne til at rulle,« siger Bent Winther:

»Sagen skriver sig på den måde ind i det politiske opgør om håndteringen af FE-sagen mellem Hjort og Bramsen.«

Kritiserede sin efterfølger

Claus Hjort Frederiksen har tidligere kritiseret forsvarsminister Trine Bramsen (S) i meget hårde vendinger for hendes ageren i den meget omtalte sag om efterretningstjenesterne.

Balladen om Forsvarets Efterretningstjeneste tog sin begyndelse i august 2020, da kontrolorganet Tilsynet med Efterretningstjenesterne offentliggjorde en pressemeddelelse.

Det lød ganske opsigtsvækkende, at FE havde tilbageholdt centrale oplysninger for tilsynet, samt at materiale indikerede, at spiontjenesten havde igangsat »operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere«, fremgik det af pressemeddelelsen.

En række medarbejdere, herunder Lars Findsen, blev hjemsendt.

Folketinget med forsvarsminister Trine Bramsen i spidsen nedsatte den såkaldte FE-Kommission, som bestod af tre landsdommere fra Vestre Landsret, der fik til opgave at efterprøve kritikpunkterne fra TET. Resultatet kom 13. december, og ifølge resumeet af den hemmelige beretning fra kommissionen blev FE frikendt på alle punkter.

De hjemsendte efterretningschefer kunne frit vende tilbage til deres arbejde, lød det fra Forsvarsministeriet. Stort set samtidig blev Lars Findsen så fængslet, sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om at røbe eller videregive statshemmeligheder. Men hvad der ligger til grund for sigtelsen, vides ikke, da sagen føres bag dobbeltlukkede døre.

Da navneforbuddet i sagen blev ophævet, blev det for første gang muligt at berette, at Findsen var fængslet. Til samme retsmøde henvendte han sig til de fremmødte journalister og nægtede sig skyldig.

Store konsekvenser

Bent Winther kalder det potentielt en »gigantisk skandale«:

»Hvis sagen mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen holder vand, er det en gigantisk skandale, som også rammer Venstre, hvis tidligere næstformand lige er blevet dømt ved en rigsret.«

Og omvendt:

»Hvis den smuldrer, hvis beviserne ikke holder, så vil det ramme Mette Frederiksen og hendes regering i et omfang, så hun ikke kan blive siddende.«

Bent Winther uddyber:

»At sigte en højt profileret politisk modstander, en tidligere forsvarsminister og en hjemsendt FE-chef for landsforræderi er alvorligt i en grad, så det ikke er set før i nyere tid. Hvis ikke regeringens sikkerhedsudvalg med statsministeren og hendes departementschef, som givetvis har godkendt sigtelserne, har klare beviser i sagen, så er det en skandale af svimlende omfang, som har skadet danske interesser alvorligt, og som vil skabe dønninger internationalt og i mange år fremover,« siger han.

Det er uvist, hvad tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen konkret er sigtet for at have sagt.

Men som Berlingske og en række andre medier de seneste dage har kunnet beskrive, er han den eneste, som officielt har bekræftet et tophemmeligt spionsamarbejde mellem Danmark og USA.

Det skete eksempelvis 15. december sidste år i programmet »Lippert« på TV 2 News, hvor Claus Hjort Frederiksen bekræftede dele af en række tidligere historier i medierne – baseret på anonyme kilder – om et dybt fortroligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske tjeneste National Security Agency (NSA).

Den tidligere forsvarsminister forklarede, at han personligt havde været med til at orientere om aftalens eksistens, samt at aftalen indebar tapning af informationer fra fiberkabler. Han påpegede, at han skulle være forsigtig med sine udtalelser:

»Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes,« sagde Hjort Frederiksen.