Bent har stillet op til alle valg siden 1973: »Jeg advarer alle mod at stemme på mig«

Bent A. Jespersen fra Sorø har stillet op til alle kommunal-, regional-, og folketingsvalg siden 1973 - på nær et par stykker vist nok. I år fik han 25 stemmer, hvilket var mere, end han havde troet. For han advarer alle mod at stemme på ham.

»Det er et fangstnet til at fange vælgere,« griner Bent A. Jespersen, der har stillet op til alle valg siden 1973. Han kalder sig liberal socialist og vil have ordentlighed og anstændighed tilbage i politik. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Hvis man gennemgår valgets topscoreliste bagfra, støder man ret hurtigt på Bent A. Jespersens navn.

Den 74-årige kandidat har stillet op til næsten alle valg i Danmark siden 1973, men med 25 stemmer var han den kandidat, der i år fik tredjefærrest personlige krydser.

»Jeg havde ikke regnet med så mange stemmer. Jeg har advaret alle folk om at stemme på mig. Det ville være spild. Jeg ved godt, at man ikke kan få 25.000 stemmer i en kreds på Sjælland, jeg er jo ikke idiot,« siger Bent A. Jespersen ikke uden humor.

På trods af advarslen om stemmespild, ved han godt, hvem mindst én af hans vælgere er:

»Jo, jeg stemte på mig selv. Så var jeg i hvert fald sikker på én stemme. Men hovedårsagen er, at jeg kunne ikke finde på at stemme på nogen af de andre,« siger den 74-årige sjællænder.

Det er som nævnt ikke første gang, at Bent A. Jespersen forsøger at blive repræsenteret i det danske demokrati. Ifølge ham selv har han stillet op til samtlige kommunal-, regional, amtsråd-, og folketingsvalg siden 1973, hvor han for første gang stod på stemmesedlen til Folketinget.

»Jeg tror måske, det er svigtet en enkelt gang, fordi jeg har været i udlandet,« siger han og fremhæver sit første valg som sit bedste.

»Jeg har aldrig gået op i, hvor mange stemmer jeg fik. Men jeg har aldrig haft så mange stemmer, så jeg har fået partistøtte,« siger han.

Da Bent A. Jespersen stod på stemmesedlen første gang, var det som ung sociologistuderende på RUC. Han var påvirket af det, han i dag kalder de »såkaldte socialister«, og han troede, at der var store ændringer på vej i Folketinget.

Derfor, fortæller han, lånte han også en hånd til såvel Erhard Jacobsen og Mogens Glistrup med deres valgkampe, men det blev opfattet som forræderi i de socialistiske kredse, hvor han ellers havde sin gang. Derfor begyndte han at kalde sig selv liberal-socialist, hvilket for alt i verden ikke må misforstås som social-liberalisme.

»Du skal tjene pengene, inden du giver dem socialt ansvarligt ud. Vi kan ikke give andre menneskers penge ud eller låne i udlandet. Vi er nødt til at tjene dem selv. Men det vigtigste punkt er at have et samfund, hvor få har for meget og færre for lidt, og så ellers opføre sig ordentligt og anstændigt,« siger Bent A. Jespersen om sin politiske linje.

»Og så nytter det ikke noget, at vi i Danmark bilder os ind, at vi har noget at sige politisk. Det er EU, bureaukratiet og pressen, som sætter dagsordenen. Desværre. Det kunne jeg godt tænke mig at lave om, så det igen bliver politikerne, der sætter dagsordenen.«

Man er ikke i tvivl om, at drivkraften er oprigtig for Bent A. Jespersen. Han nævner flere gange, at han er bange for, at ordentligheden og anstændigheden helt vil forsvinde, hvis ikke folk som ham bliver ved med at råbe op. Og den 74-årige liberalsocialist vil også fortsætte med at stille op.

»Foreløbigt er jeg ikke blevet valgt. Men det betyder ikke, at jeg ikke har indflydelse. Jeg har meget mere indflydelse, end hvis jeg var blevet valgt, fordi jeg er kendt af så mange mennesker,« siger han.

»Som et kuriosum kan jeg sige, at alle partier fra KAP (Kommunistisk Arbejderparti, red.) til Fremskridtspartiet har tilbudt mig en opstilling. Så jeg kunne sagtens være blevet valgt ind, hvis jeg havde prostitueret mig selv,« tilføjer han.

Næste stop for Bent A. Jespersens liberal-socialiske bevægelse bliver formentlig kommunalvalget i 2017. Til den tid vil der være gået 44 år, siden Bent A. Jespersen første gang stillede op til et valg. Dengang med Glistrup og Erhard Jacobsen. Det er et langt politisk liv uden for listerne, men som Bent A. Jespersen siger:

»Jeg tror ikke, du kan finde nogen, der har haft et mere spændende liv end mig. Jeg har haft et massivt spændende liv.«