Bendt Bendtsen vil have polsk skatterabat undersøgt

EU-Kommissionen skal undersøge, om udenlandske virksomheder, der etablerer sig i Polen for at få skattefordele, samtidig nedlægger arbejdspladser i hjemlandet. Hvis de gør det, er det nemlig misbrug, mener Bendt Bendtsen.

ARKIVFOTO. Tidl. økonomi- og erhvervsminister, europaparlamentsmedlem Bendt Bendtsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Polen kan udenlandske virksomheder i bestemte zoner opnå fordele som skattefritagelse og lavere husleje, hvis de etablerer sig der. Men det er meget vigtigt at være sikker på, at virksomhederne ikke bruger skattefordelene til at nedlægge arbejdspladser i hjemlandet og oprette dem igen i Polen, mener de Konservatives spidskandidat til europaparlamentsvalget, Bendt Bendtsen (K).

»Jeg er simpelthen nødt til at sige, at EU-Kommissionen skal undersøge nærmere, hvordan de virksomheder, der benytter sig af det her tilbud, agerer,« siger han.

For hvis reglerne bliver misbrugt, giver det en skævridning i konkurrencen, mener den konservative politiker.

»Der, hvor vi skal passe på, er, hvis EU-midlerne bruges til for eksempel at flytte en dansk virksomhed. Det vil sige lukke arbejdspladser ned i Danmark og starte dem op igen i Polen. Så trækker tingene skævt. Det her skal bruges til at skabe arbejdspladser. Man skal ikke bruge skattetænkningen til at flytte arbejdspladser fra et EU-land til et andet,« siger Bendt Bendtsen.

Dog mener den konservative spidskandidat, at den polske model kan være gavnlig for beskæftigelsen, hvis den bliver brugt rigtigt. Dermed stiller han sig midt i mellem 3F, der mener, at modellen skaber ulige konkurrence, og Dansk Industri (DI), der synes, det er positivt, at danske virksomheder bruger globaliseringens muligheder.

»Hvis de danske virksomheder kan bruge den her model til at understøtte det polske marked, synes jeg, det er positivt. I Danmark bruger vi også EU-midler til at skabe vækst i yderområderne, og hvis man ser overordnet på det, så er vores eksport til Polen faktisk steget med 50 procent, siden de kom med i EU. Men der skal være konkurrence på lige vilkår, og reglerne skal ikke misbruges,« siger Bendt Bendtsen.