Bella Sky-sag gør ligestillingsministeren trist

Sagen om kvindeetagen på hotel Bella Sky overskygger vigtigere ligestillingsproblemer, mener flere politikere og kønsforsker. Og den gør ligestillingsministeren direkte trist, men der arbejdes på at undgå bagatelagtige sager, understreger han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Fokus blev atter rettet mod kvindeetagen på Bella Sky Comwell på Amager, da Østre Landsret fredag vurderede, at de 20 hotelværelser forbeholdt kvinder er i strid med ligestillingsloven.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) respekterer dommen.

»Men det er trist, at der er så meget fokus på de her lidt mere kulørte sager, da der rent faktisk bliver truffet nogle meget vigtige afgørelser, som er med til at modvirke urimelig forskelsbehandling og diskriminering,« siger ministeren.

»Det kommer til at overskygge de andre ligestillingsudfordringer, der er,« fortsætter Manu Sareen.

Venstre betegner dommen som »et massivt wake-up-call«, og den tydeliggør ifølge partiet, at ligestillingsloven skal laves om.

»Vi skal have lagt et andet snit i ligestillingsloven, så man kan definere, hvad der er reelle ligestillingsproblemer på blandt andet arbejdsmarkedet, og hvad der er bagateller, som hverken politikere, dommere eller nævnsmedlemmer skal beskæftige sig med,« siger Mads Rørvig (V), der er medlem af Folketingets Ligestillingsudvalg.

Kønsforsker og historiker ved ligestillingsorganisationen Kvinfo Jytte Larsen mener, at sagen er med til at skygge for de vigtige afgørelser, der bliver truffet i Ligebehandlingsnævnet.

»Det er fordi, at den offentlige debat om ligestilling i Danmark har et fejlagtigt fokus på den slags bagatelagtige sager, som har stor underholdningsværdig, men stort set ingen praksis værdi,« siger Jytte Larsen.

Liberal Alliance foreslår, at der skal indføres en bagatelgrænse, som forhindrer, at Ligebehandlingsnævnet skal bruge tid og kræfter på sager som den med Bella Sky Comwell, swingerklubber, frisørpriser og diskoteker.

Og der arbejdes på sagen, understreger Manu Sareen.

»Det er jo derfor, at vi har sat det arbejde i gang, så vi kan give Ligebehandlingsnævnet nogle redskaber til at prioritere sager fra, som virker for bagatelagtige,« siger ministeren.

Som reglerne er i dag, så kan alle klage til Ligebehandlingsnævnet om stort og småt, hvilket afspejler sig i de sager, der bliver taget op. Og det virker til, at regeringspartierne skal have en intern snak, inden grænsen for en mulig bagatelgrænse bliver trukket.

»Hvem skal afgøre, hvad der er en bagatel,« spørger Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S).

Han mener ikke, at sagen om Bella Sky Comwell er i bagatelafdelingen.

»Jeg synes ikke, at det her er småt. Jeg synes faktisk, at det er en temmelig stor ting. Jeg mener ikke, at man skal lave loven om, bare fordi man er uenig i afgørelsen,« siger Rasmus Horn Langhoff og understreger, at han er meget uenig i afgørelsen.

»Uanset hvor meget jeg gør mig umage, så kan jeg ikke se, hvor der skulle være en diskrimination af hverken kvinder eller mænd i den måde, som de driver deres hotel på«.

Østre Landsret begrundede dommen med, at kvindeetagen direkte forskelsbehandler på grund af køn, fordi mænd ikke kan få den samme gode udsigt som kvinder fra deres hotelværelse, hvis alle værelser på hotellets øvrige etager med tilsvarende udsigt skulle være udlejet. Samtidig ville mænd være forvist fra at bo på Bella Sky Comwell, såfremt alle værelser til både mænd og kvinder skulle være udlejet, og hvis der samtidig skulle være ledige værelser på 17. etage med navnet Bella Donna.