Belaster Messerschmidt partiet? »Det er svært at svare på direkte«

Vi gjorde ikke klogt i at stole på, at Morten Messerschmidt fulgte reglerne, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Tirsdag besluttede Dansk Folkepartis top, at Morten Messerschmidt skulle udtræde af ledelsen. »Det er en gennemtænkt beslutning, som der er enighed om,« siger gruppeformand Peter Skaarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et efterårsmørkt og aftenstille Thyregod som baggrundskulisse tonede Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tirsdag aften frem på DR og TV 2.

Partitoppen havde tidligere samme dag taget beslutningen om, at partiets EU-gulddreng, Morten Messerschmidt, ikke længere skulle sidde med i Dansk Folkepartis koordinationsudvalg, der fungerer som partiets daglige ledelse. Det var den besked, DF-formanden leverede for åben skærm.

En »gennemtænkt beslutning«, som der er fuld enighed om i ledelsen, forklarer gruppeformand Peter Skaarup nu i et interview med Berlingske. For det har ikke været klogt af DF-toppen at stole på, at Morten Messerschmidt havde styr på alt i Bruxelles.

»Bundlinjen er, at det er noget rod,« lyder konklusionen fra Peter Skaarup.

Morten Messerschmidts udtrædelse af ledelsen er konsekvensen af de seneste dages afsløringer af, at han angiveligt har brugt EU-støttekroner uberettiget – blandt andet til Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015. Europa-Parlamentet udbetalte 200.000 kroner i støtte til møderne til den europæiske partialliance MELD, som Messerschmidt har været formand for, i den tro, at der var tale om to EU-konferencer.

DF-toppen klapper i

Det har hverken været muligt at få Kristian Thulesen Dahl, Morten Messerschmidt eller Dansk Folkepartis formand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen i tale onsdag, men Peter Skaarup sætter nu ord på, hvordan sagen er en belastning for Dansk Folkeparti.

Hvorfor er Morten Messerschmidt trådt ud af Dansk Folkepartis ledelse?

»Der har været rod i de her ting. Og så længe Europa-Parlamentet og OLAF (EUs antisvindel-enhed, red.) er ved undersøge den her sag, synes vi, at det er det rigtigste valg lige nu. Det er Morten også selv enig i.«

OLAF undersøger i øjeblikket brugen af EU-støttekroner i MELD og den tilhørende fond FELD, ligesom Anders Vistisen er blevet sat til at gennemgå alle sager om EU-støtte til Dansk Folkeparti.

Er der tale om en fyring af Morten Messerschmidt?

»Jeg ved ikke helt, hvad man kan kalde det. Man kan bare sige, at mens undersøgelsen kører, så er det det rigtigste, at Morten Messerschmidt ikke er en del af det koordinationsudvalg, hvor vi løbende prøver at koordinere, hvad der foregår i partiet. Det er ikke anderledes end inden for mange andre forhold, hvor man, mens en undersøgelse af den her kaliber pågår, lige holder en pause med at være en del af ledelsen. Og hvad der så sker derefter, det må vi så se,« siger Peter Skaarup.

Så han kan i princippet godt komme tilbage i ledelsen?

»Det kan jeg faktisk ikke sige noget om. Lige nu og her er situation, at han er trådt ud. Og så tager vi den derfra. Der er undersøgelser i gang på forskellig vis, og så må vi jo vurdere det derefter.«

»Det er den konsekvens, der er nu og her. Og det er vi nødt til, for sådan en sag belaster jo hele partiet. Derfor er vi nødt til at gøre, hvad vi kan for at få alt endevendt. Og i den periode, mens det foregår, er han ikke en del af ledelsen,« fastslår DF-gruppeformanden.

Var I enige i ledelsen om, at han skulle træde ud?

»Ja. Det er en gennemtænkt beslutning, som der er enighed om.«

Morten Messerschmidt var også enig?

»Ja.«

»Det er svært at svare på direkte«

Nu siger du selv, at hele sagen belaster Dansk Folkeparti. Belaster Morten Messerschmidt også Dansk Folkeparti?

»Det er svært at svare på direkte. Morten har utrolig mange gode sider – han er en meget stærk politiker på mange punkter. Men der har bare været et område her, som han har kørt alt for overfladisk og ikke haft styr på.«

Jeg spurgte dig tidligere på ugen, om du stadig synes, det er en god idé, at Morten Messerschmidt stiller op til Folketinget, som han har bebudet, at han vil senest i 2019. Hvordan ser du på det, efter han er trådt ud af ledelsen?

»Det må komme i anden række nu. Det er ikke aktuelt at tale om, at han gerne vil stille op til Folketinget, for vi har en procedure for det, som er sat i gang med henblik på, at der eventuelt skal være valg relativt snart, så det er ikke rigtig aktuelt at diskutere,« siger Peter Skaarup.

Har I et ansvar i ledelsen på Christiansborg i denne her sag – det mente Anders Vistisen i hvert fald, da han blev spurgt til sagen tirsdag?

»Det er jo ikke os, der har søgt de her midler, som MELD har arbejdet med. Det er jo i Europa-Parlamentet, det er foregået. Men set i bakspejlet skulle vi da have undersøgt nærmere, hvad det var, der skete omkring de her sommergruppemøder, hvor der åbenbart er indleveret forskellige programmer for, hvad der er sket i forhold til EU-aktiviteterne.«

Ekstra Bladet og DR har afsløret, at det program, der blev indsendt til EU, adskiller sig markant fra det faktiske program for et af de pågældende sommergruppemøder. I programmet, der blev afleveret til EU, fremgik det, at der var langt mere EU-stof på dagsordenen, end der reelt var.

»Set i bakspejlet kunne det da være godt, hvis vi havde interesseret os mere for det. Det er så nemt at sige det nu, for på det tidspunkt havde man jo regnet med, at tingene var i orden, og at de regler, som EU har på det her område, blev fulgt,« siger Peter Skaarup og fastslår:

»Vi har haft tillid til, at MELD og Morten Messerschmidt har sikret sig, at tingene var i orden.«

Tusindvis af kroner tilbagebetales

Men I har deltaget på sommergruppemøderne, og I har i ledelsen kendt til, at der var finansiering fra EU. Har I ikke også et ansvar for, at det ikke er foregået helt efter bogen?

»Jo, det kan man sige. Vi kunne på det tidspunkt godt have interesseret os mere for, hvad der foregik omkring de EU-midler, som var med til at finansiere vores aktiviteter. Det gælder ikke bare det – det gælder også den sejltur, der var for tid tilbage, som der var diskussion om. Det er nemt at sige, når man ser det i bakspejlet.«

Peter Skaarup henviser til, at DF-toppen op til kommunalvalget i 2013 sejlede rundt til udvalgte byer om bord på skonnerten »Halmø« – en tur, der var finansieret af støttekroner fra EU.

Dansk Folkeparti betalte i sommer 1,6 millioner kroner tilbage til EU, som både dækker over de 120.000 kroner, partiet fik i støtte til skonnertturen, samt EU-penge, der uberettiget var blevet brugt på DF-kampagner.

Mandag meddelte Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti også tilbagebetaler de 200.000 kroner fra sommergruppemøderne, og det beløb ventes at vokse betragteligt, når DFs egen undersøgelse af EU-støtten er afsluttet.

Tirsdag kom det eksempelvis frem, at EU også har betalt for medietræning af Morten Messerschmidt og Anders Vistisen, en annonce i Metroxpress samt en bustur til Bruxelles for DF-frivillige.

»Vi skal have trængt fuldstændig til bunds for at sikre, at der ikke er flere problemer. Vi har derfor valgt et forsigtighedsprincip, hvor vi siger, at hvis der er tvivl, så betaler vi pengene tilbage til EU. På den måde er der ikke nogen, der kan komme og sige, at der er noget tvivlsomt, når vi er på den anden side af den her undersøgelse,« siger Peter Skaarup.

Har det slet ikke undret jer, at I har fået EU-støtte til jeres sommergruppemøder, når EU ikke fyldte synderligt meget på det faktiske program?

»Det er faktisk ikke noget, der har undret os så meget. Der har været særlige programpunkter, og EU fylder jo meget i det hele taget. Det har det gjort i de senere år efterhånden, som EU krabber sig ind på stadig mere magt i forhold til det danske folketing. Så er det klart, at det fylder meget.«

»Det er det, Morten Messerschmidt har stået for, og der må man så bare sige, at det har været en fejlvurdering. Fordi der har ikke været orden i tingene,« siger gruppeformanden.

Men det undrede jer ikke på nogen måde, at I fik de her 200.000 kroner i støtte i alt, når EU ikke var et hovedpunkt på jeres sommergruppemøder?

»Vi har ikke i særlig grad været optaget af, hvor store midler det var. Kristian Thulesen Dahl og jeg og andre omkring partiet har været klar over, at der var en EU-del, som blev finansieret den vej fra. Men vi har ikke interesseret os for, hvor stor en del, det var, og på hvilket grundlag det foregik. Vi har haft tillid til, at Morten Messerschmidt og MELD har fulgt de regler, der nu engang er,« siger Peter Skaarp og fortsætter:

»Det har vi så ikke gjort klogt i, for det har de tilsyneladende ikke gjort.«

»Det holder jo ikke«

Vidste I i ledelsen, at der blev indleveret et forkert program til EU?

»Nej. Det gjorde vi ikke. Vi kan bare se på det, der kom frem her i weekenden, at man har indleveret et andet program, end vi har haft på sommergruppemødet. Det siger sig selv, at det holder jo ikke.«

I har før selv talt for åbenhed, og I har i adskillige tilfælde forlangt uvildige undersøgelser i sager. Nu er det Anders Vistisen, der selv sidder og gransker jeres sager om EU-støtte, ligesom I ikke vil lægge alle dokumenter frem. Hvorfor?

»Vi går ud fra, at tingene bliver undersøgt af Europa-Parlamentet og OLAF. Fordi Anders Vistisen ud fra et forsigtighedsprincip hos os selv er ved at vurdere, om der er ting, der skal betales tilbage, betyder det ikke, at Europa-Parlamentet og OLAF ikke gør deres arbejde. Vi vil bare være fuldstændig på den sikre side. Så det kan godt være, at der er udgifter, hvor vi siger, at vi ikke synes, det er rimeligt, at EU betaler, også selvom Europa-Parlamentet og OLAF måtte vurdere, at EU godt kunne betale.«

I har selv i sager hos andre som Carl Holst og Lars Løkke Rasmussen gjort meget ud af at sige, at alt bør lægges frem. Hvorfor gør I så ikke det selv nu?

»Det er sådan en afvejning, man må foretage. Vi vurderer, at vi får styr på det med undersøgelserne.«

Hvorfor må offentligheden ikke få indsigt i jeres dokumenter?

»Jeg er ikke fuldstændig bekendt med de regler, der er i Europa-Parlamentet. Det skal du næsten høre Anders Vistisen om. Det vil han kunne svare på, for det er ham, der står for arbejdet,« siger Peter Skaarup.

I taler om åbenhed – især i EU, hvor I har talt dunder om åbenhed omkring pengestrømmene i Bruxelles. I kunne jo også bare selv som parti vælge at sige: Vi lægger alt frem, for vi har ikke noget at skjule?

»Det kunne man i princippet godt, men altså, der er også nogle forskellige regler, man skal respektere der. Jeg hørte Vistisen sige i går (tirsdag, red.) på TV, at der var ting, man ikke ville lægge frem, og der var også ting, man ikke måtte lægge frem. Men som udgangspunkt er det ikke sådan, at partierne – som jeg har forstået det – og EU har fuldstændig åbenhed omkring alle detaljer. Men det må du lige prøve at snakke med ham om.«

Vi kan bare ikke få fat Anders Vistisen ...

»Nåå, men det kommer du nok til. Han har den fordel, at han kender det her system. Det gør vi jo ikke i detaljer i Folketinget.«

Anders Vistisen sagde tirsdag til TV 2, at han synes, det var utilgiveligt, det, der er foregået. Er du enig i, at det er utilgiveligt, at EU-støtte angiveligt er blevet brugt forkert?

»Man kan altid diskutere sådan et ordvalg. Men det er i hvert fald åbenlyst for enhver, at der ikke kan være to standarder for programmer på et møde, der bliver holdt. Man kan ikke begynde at søge om at få penge til et møde, hvor programmet ikke er sådan, som det bliver udformet af dem, der sidder i Europa-Parlamentet. Så kan man sætte alle mulige tillægsord på,« siger Peter Skaarup og fortsætter:

»Men bundlinjen er i hvert fald, at det er noget rod. Det dur ikke. Og det går ikke.«